«Παρακαλώ πολύ θεωρήστε την από πλευράς μου αναφορά ως ομολογουμένως άτυχη».

Δημόσια συγγνώμη μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook ζήτησε ο τέως Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου για το σεξιστικό σχόλιο εις βάρος της νυν υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι στην προσπάθειά του να στηλιτεύσει τη «δημιουργική στατιστική» της υπουργού, επέδειξε απροσεξία κάνοντας ατυχή αναφορά σε σεξιστικό στερεότυπο.

Επισημαίνει δε ότι η απόρριψη αυτού του στερεότυπου, δεν αποτελεί δικαιολογία για την ακούσια αναπαραγωγή του, καταλήγοντας: «Παρακαλώ πολύ θεωρήστε την από πλευράς μου αναφορά σε αυτό το στερεότυπο ως ομολογουμένως άτυχη».

Η πλήρης ανάρτηση του κ. Γαβρόγλου έχει ως εξής:

«Σε μια προσπάθεια μου να στηλιτεύσω τη “δημιουργική στατιστική” της Υπουργού Παιδείας επέδειξα απροσεξία κάνοντας μια ατυχή αναφορά σε γνωστό σεξιστικό στερεότυπο.

Κατανοώ ότι ακόμα και η απερίφραστη, από πλευράς μου, απόρριψη αυτού του στερεότυπου δεν αποτελεί δικαιολογία για την ακούσια αναπαραγωγή του.

Λυπάμαι, πρωτίστως γι’ αυτή καθαυτή την αστοχία μου αλλά επίσης και για το γεγονός ότι έγινε η αφορμή για τον αποπροσανατολισμό και την υπονόμευση της απολύτως βάσιμης κριτικής που αξίζει στη δημιουργική στατιστική με την οποία αυτή η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι.

Παρακαλώ πολύ θεωρήστε την από πλευράς μου αναφορά σε αυτό το στερεότυπο ως ομολογουμένως ατυχή».

Η επίμαχη ανάρτηση

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη ο κ. Γαβρόγλου, είχε αντιδράσει στη δήλωση της κ. Κεραμέως περί μέσου όρου 17 παιδιών στις σχολικές αίθουσες, κάνοντας λόγο για ενίσχυση του στερεότυπου «ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική».

Ειδικότερα, είχε γράψει στο Facebook: «Είναι δεδομένο οτι η κ. Κεραμέως μας κοροϊδεύει. Συνειδητά.

Όμως με την ανακοίνωση των 17 μαθητών κατά μεσό όρο ανά τάξη, ενισχύει και το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν σκαμπάζουν από αριθμητική.

Ψιλά γράμματα θα πείτε.

Εδώ έστειλαν υφυπουργό της κυβέρνησης σε γιορτή μίσους, η αναπαραγωγή των στερεοτύπων είναι το πρόβλημα; Και, όμως».

Η απάντηση της Υπουργού

Η κ. Κεραμέως είχε κάνει λόγο για «αδιανόητη δήλωση, και δη από τέως Υπουργό Παιδείας! Αντί να αγωνιζόμαστε για να εξαλείψουμε σεξιστικά στερεότυπα, κάποιοι (προσπαθούν να) μας πάνε πίσω. Ενδιαφέρον θα είχε η θέση του Τμήματος Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος» έγραψε στο Twitter και συνέχισε:

«Αναφορικά δε με τη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, τον παραπέμπω στα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη Βουλή (μ.ο 17 μαθητές στην Επικράτεια & 20 σε Αττική/Θεσσαλονίκη, εξαιρώντας πάντοτε τα σχολεία ειδικής αγωγής που έχουν εξαιρετικά μικρό αριθμό μαθητών)».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook