Στην προσεχή τριμηνιαία αξιολόγηση της Πορτογαλίας από τους πιστωτές της τον Νοέμβριο, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε πως θα προτείνει ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ για να το προσαρμόσει στο νέο οικονομικό πλαίσιο και να δοθεί λύση στην αδυναμία χρηματοδότησης των ΔΕΚΟ από τις αγορές, αναφέρουν πορτογαλικές εφημερίδες.

"Θα προτείνουμε ορισμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ώστε αυτό να λαμβάνει υπόψη το μακροοικονομικό σενάριο και την εξέλιξη των βασικών δεικτών", υπογράμμισε ο Πάσος Κοέλιο στη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής συνόδου κορυφής στην Ασουνσιόν της Παραγουάης.

"Η Πορτογαλία προσπαθεί να βρει πιο ευέλικτες λύσεις που θα της επιτρέψουν να εξασφαλίσει μια περισσότερο προσαρμοσμένη στην οικονομία (της) χρηματοδότηση", επισήμανε ο Κοέλιο.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, το τμήμα του ευρωπαϊκού προγράμματος που προβλέπει ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις "θα χρηματοδοτούνται από τις διεθνείς αγορές, είναι απολύτως μη ρεαλιστικό. Πρόκειται να προχωρήσουμε σε σημαντική προσαρμογή των δημοσιονομικών μας. Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομία μας ώστε να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη", τόνισε.