Αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα

Σε ισχύ τέθηκε χθες βράδυ και για δύο εβδομάδες απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εδώ κι έναν μήνα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Στόχος είναι να εξασφαλιστούν «αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν», εν προκειμένω η μείωση των περιπτώσεων μόλυνσης, εξήγησε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ηγετικά στελέχη της αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 19:00 ως τις 05:00, θα παραμείνει σε ισχύ ως τη 15η Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας στους δρόμους και της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, που το διάστημα αυτό θα κλείνουν στις 16:00, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Για να εξασφαλίσει την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα υψηλά: 2.000 πέσος (περίπου 85 δολάρια) για τη μη χρήση μάσκας ή τη λάθος χρήση και 3.000 πέσος (125 δολάρια) για την παραβίαση της απαγόρευση της κυκλοφορίας – σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα περίπου 40 δολάρια τον μήνα.

Η είσοδος και η έξοδος από την πόλη θα είναι επίσης περιορισμένες. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της νήσου, που διαβεβαίωνε ότι η πανδημία του κορονοϊού είχε τεθεί υπό έλεγχο τον Ιούνιο, είδε τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται εκ νέου σημαντικά στα τέλη Ιουλίου, έναν μήνα αφότου άρχισε τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων.

Η πλειονότητα των μολύνσεων συγκεντρώνεται στην Αβάνα, όπου ζουν 2,1 από τα 11,2 εκατομμύρια κατοίκους της Κούβας.

Χθες Τρίτη οι υγειονομικές αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν 33 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες και έναν θάνατο εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό να φθάνει τους 95 θανάτους επί συνόλου 4.065 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Αριθμούς πάντως πολύ χαμηλότερους από εκείνους γειτονικών χωρών της Λατινικής Αμερικής και των Αντιλλών: ο Παναμάς μετρά για παράδειγμα 93.000 κρούσματα μόλυνσης σε πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων, η Δομινικανή Δημοκρατία των 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επιβεβαιώσει πάνω από 94.700 μολύνσεις.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook