O συναγερμός των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε ισχύ όσο το «Οruc Reis» πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν αποσύρονται από την περιοχή του Καστελλόριζου.

Όμως τις τελευταίες ημέρες είναι επιβεβλημένος και για έναν πρόσθετο λόγο, τον κίνδυνο προβοκάτσιας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”, η Αγκυρα βρίσκεται υπό ασφυκτική διεθνή πίεση τις τελευταίες ημέρες και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Αθήνα θεωρεί ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για την περίπτωση προβοκάτσιας εκ μέρους της Τουρκίας με προφανή στόχο να εξελιχθεί σε ένα πιο σοβαρό επεισόδιο.

Αλλωστε, το δημοσίευμα της De Welt προκάλεσε αίσθηση και επιβεβαίωσε το σκηνικό έντασης που χτίζει η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, υποστηρίζει πως πριν λίγες ημέρες ο «σουλτάνος» διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν πολεμικό πλοίο, χωρίς όμως να υπάρξουν πολλές ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, οι στρατηγοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές, με αποτέλεσμα να προκριθεί το σενάριο κατάρριψης ελληνικού αεροσκάφους, όπου και ο πιλότος θα είχε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Πρόθεση δηλαδή της Άγκυρας φαίνεται πως ήταν η πρόκληση θερμού επεισοδίου χωρίς ανθρώπινες απώλειες, σχέδια πάντως τα οποία απορρίφθηκαν από τους τούρκους στρατηγούς.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση.

Πίεση

Η πίεση στον Ερντογάν εντείνεται, μάλιστα, και από την απόφαση της Ουάσιγκτον να προωθήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα F-35 που προσδοκούσε η Αγκυρα.

Οι επιτελείς σε Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών και «Πεντάγωνο» αξιολογούν όχι μόνο τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων και του τουρκικού σεισμογραφικού αλλά και τη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, πολύ περισσότερο μετά και τις πολεμικές ιαχές του Ερντογάν για «το βέλος που έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του». Αυτό που διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα είναι ότι η Αγκυρα πλέον αντιδρά σπασμωδικά λόγω της πίεσης που της ασκείται. Οι παράνομες ενέργειές της καταδικάζονται πλέον από την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ έχει χάσει συμμαχίες και ερείσματα ακόμη και στο μουσουλμανικό – αραβικό τόξο. Αυτό φάνηκε, όπως τονίζεται, και από το πρόσφατο παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλούσε Ελλάδα και Γαλλία και χαρακτήριζε «ανίκανες» τις ηγεσίες τους, αλλά και από τις συνεχείς πολεμικές απειλές τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρας μας.

Είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα, από την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ, αναζητά απεγνωσμένα μια απάντηση στη χώρα μας. Και βέβαια ειδικά τώρα που βρίσκεται εγκλωβισμένη διπλωματικά έχει εντείνει αυτή την προσπάθεια με συνεχείς προκλητικές ενέργειες.

Εντολές για ψυχραιμία

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσωπικό που βρίσκεται στο πεδίο των επιχειρήσεων και της κρίσης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα είναι να έχουν την απαιτούμενη ψυχραιμία. Είναι εξάλλου πολύ πρόσφατη η κρίση στον Εβρο όταν η Τουρκία οργάνωσε την «εισβολή» χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα. Είχε προσπαθήσει και τότε με fake news να δυναμιτίσει το κλίμα και να εμφανίσει τη χώρα μας ως… θύτη και κατηγορούμενο που στρέφεται κατά των μεταναστών. Προσπάθειες οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Αγκυρα να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί κάποιο μικρό συμβάν στη θάλασσα για να το μετατρέψει σε «θερμό επεισόδιο». Αλλωστε το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει και οι απόπειρες μεταναστών να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα υπάρχει σχεδιασμός για να αποκρουστεί μια νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας με αποστολή ερευνητικού σκάφους στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Και βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η Λιβύη με βάση το τουρκολιβυκό σύμφωνο να αναθέσει στην τουρκική εταιρεία TPAO μια έρευνα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Κονδύλια για την άμυνα

Με όπλο τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που παραμένουν στα επίπεδα των 34-35 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει ενδεχομένως και εντός του έτους πρόσθετα κονδύλια για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha. Ωστόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε να αναφέρει εάν οι έκτακτες δαπάνες που θα εγκριθούν για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αφορούν την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων και νέων οπλικών συστημάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook