Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για δύο έργα στο μικρό χωριό που έχει χαρακτηρισθεί ως ένα «νησί» στο νησί της Κρήτης

Στα νότια του νομού Χανίων και στην νότια έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στον Δήμο Σφακίων, υπάρχει ένα μικρό χωριό στο οποίο υπάρχει πρόσβαση μόνο από την θάλασσα.

Οι κάτοικοι που επιμένουν να  ζουν στο χωριό τους  βιοποριζόμενοι από αγροτικές εργασίες και τον τουρισμό, κυρίως από τους επισκέπτες του διάσημου φαραγγιού έχουν πάγιο αίτημα την διάνοιξη ενός δρόμου – έστω και δασικού  – που να θέσει ένα τέλος στον από στεριάς αποκλεισμό τους.

Όμως καθώς το αίτημα αυτό συναντά πολλά εμπόδια, και καθώς η μόνη επικοινωνία που υπάρχει είναι δια θαλάσσης, επιβάλλεται η βελτίωση των λιμενικών υποδομών οι οποίες είναι τελείως υποτυπώδεις με μια τσιμεντένια προβλήτα στην οποία συχνά – λόγω των ανέμων – είναι αδύνατον να «δέσει» το πλοίο που εκτελεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Για τον σκοπό αυτό, το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων έχει δρομολογήσει δύο έργα, ένα μικρό – σε ενδιάμεσο στάδιο – και ένα μεγάλο.

Το πρώτο αφορά στην βελτίωση και επέκταση της υφιστάμενης ράμπας – προβλήτας  έτσι ώστε να μπορούν να «δένουν» τα πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr από το Λιμενικό Ταμείο, η τεχνική μελέτη είναι έτοιμη και έχει ανατεθεί η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία αναμένεται να παραδοθεί περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από κει και πέρα, θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης της ΜΠΕ καθώς και η διαδικασία δημοπράτησης  – που είναι ως συνήθως χρονοβόρες και εάν όλα προχωρήσουν κανονικά ίσως το έργο ξεκινήσει εντός του 2021.

Να σημειωθεί πως σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση το Λιμενικό Ταμείο έχει δεσμευθεί πως θα διαθέσει περίπου 400.000 ευρώ από ιδίους πόρους χωρίς αν αποκλείεται συγχρηματοδότηση και από το Υπ. Ναυτιλίας.

Το άλλο έργο, αφορά στην δημιουργία νέας  μεγάλης λιμενικής υποδομής στην “Μασχάλη” στην δυτική άκρη της παραλίας της Αγίας Ρουμέλης εκεί όπου σήμερα υπάρχει μικρή προβλήτα για βάρκες, αλλά όπως φαίνεται θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθεί.

Η τεχνική μελέτη ήταν έτοιμη εδώ και καιρό, αλλά χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και πολύς χρόνος για να δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί αρχαιολογικό χώρο καθώς εκεί υπήρχε η αρχαία Τάρρα. 

Όπως μας είπαν από το Λιμενικό Ταμείο, η έγκριση δόθηκε από το Υπ.Πο. και έτσι  μόλις προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επέκταση της υφιστάμενης ράμπας, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες σύνταξης οριστικής  μελέτης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για την νέα λιμενική υποδομή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης Γιάννης Τζατζιμάκης μιλώντας στο Flashnews.gr ήταν αρκετά επιφυλακτικός.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια μας λένε τα ίδια αναφορικά με την βελτίωση των λιμενικών υποδομών» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως τα χρόνια περνούν και δεν γίνεται τίποτε.

Μάλιστα επεσήμανε πως γενικά οι κάτοικοι είναι αρκετά δύσπιστοι καθώς «πριν από τρία χρόνια έβαλαν – και πολύ καλά έκαναν – ένα στέγαστρο για να μην κάθονται οι επισκέπτες στον ήλιο και δυστυχώς δεν έχει συντηρηθεί, ούτε μια φορά, όπως και οι άλλες υποδομές φωτισμού κλπ».

Πάντως ο κ.Τζατζιμάκης επανέφερε το θέμα της διάνοιξης ενός δρόμου τονίζοντας πως ο δρόμος αυτός μπορεί ναι να είναι δασικός έτσι ώστε στην διάρκεια του Χειμώνα που συχνά αποκλείονται λόγω καιρού,  να μπορεί να γίνει η διακομιδή ενός περιστατικού άμεσης ανάγκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook