Η Ρωσία αναγνωρίζει μεν το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα έως τα 12 μίλια, αναγνωρίζει ότι αυτό προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες αλλά… καλύτερα να τα συζητήσει αυτά με την Τουρκία.

Γιατί το μόνο που φαίνεται ότι νοιάζει τη Ρωσία είναι το να μη θιγούν τα συμφέροντά τους. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το διεθνές δίκαιο για να λύσουν η Ελλάδα και η Τουρκία τις διαφορές τους.

Όλα αυτά τα λέει ούτε λίγο ούτε πολύ σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. Μια δήλωση στην οποία αποτυπώνεται η θέση της Μόσχας για τα χωρικά ύδατα.

Η Ρωσία, αναφέρει, έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το άρθρο 3 της οποίας προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «κοινή λογική» με την οποία… θεωρεί ότι κινούνται τα κράτη, λαμβάνοντας, όπως προσθέτει, υπόψη «υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής».

«Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» προσθέτει και ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα γνωρίζει τις θέσεις της Ρωσίας και καταλήγει με νόημα: «Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό»…

Όλη η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα

«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα.

Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

Πηγή: newsit.gr