Η πρόταση του δημάρχου Χανίων για αξιοποίηση του κτιρίου ως Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πού συμφώνησαν και πού διαφώνησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων – Απίστευτη ασυνεννοησία μεταξύ συμβούλων

Τελευταία ενημέρωση 20.14

Η τύχη του κτιρίου της 5η Μεραρχίας που πρόσφατα εκκενώθηκε από την κατάληψη Rosa Nera, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, με τον δήμαρχο Χανίων να καταθέτει την πρότασή του για αξιοποίηση του χώρου ως Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τους επικεφαλής των παρατάξεων να κάνουν λόγο για προχειρότητα και να ζητούν σοβαρό και μελετημένο σχεδιασμό κινήσεων από τον δήμο.

Ο κ. Σημανδηράκης πρότεινε τη χρήση του κτιρίου ως Δημοτικής Βιβλιοθήκης, την αποκατάστασή του με ευρωπαϊκά κονδύλια και την απόδοση μισθώματος στο Πολυτεχνείο. Ο κ. Παπαδογιάννης, έκανε λόγο για υποκρισία και τόνισε ότι προτιμά να βλέπει ένα κτίριο με τους όρους που προβλέπονται στην υπάρχουσα σύμβαση – η οποία προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αύλειο χώρο και στο εσωτερικό του – παρά να βλέπει ένα κτίριο ερείπιο.

Ο κ. Δαμιανάκης τόνισε ότι δε γίνεται το συμβούλιο να καλείται να αποφασίσει για τόσο σοβαρά θέματα με τέτοια προχειρότητα και απαιτείται προσπάθεια προκειμένου να λυθούν κωλύμματα νομικά και τεχνικά ώστε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αρχοντάκης που δήλωσε πως η πρόταση του δημάρχου είναι πρόχειρη και χρειάζεται μεγαλύτερη και καλύτερη προετοιμασία ώστε η 5η Μεραρχία να αξιοποιηθεί ως δημόσιος χώρος. Επίσης, προχειρότητα καταλόγισε στην πρόταση του δημάρχου και ο κ. Βάμβουκας ενώ το αιφνίδιο της πρότασης ήταν προφανές ότι έγινε για λόγους εντυπωσιασμού όπως είπε.

Ο κ. Σαρρής κάλεσε να υπάρξει σημερα ένα ψήφισμα στο οποίο να διατυπώνεται η επιθυμία να παραμείνει ο χώρος δημόσιος και τις επόμενες ημέρες να υπάρξει διεξοδική συζήτηση. Ο κ. Βουρλάκης τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου, χαρακτηρίζοντάς την πολιτική απόφαση. Τέλος ο κ. Σαρρής απαντώντας σε όσους δηλώνουν ότι το Πολυτεχνείο όλα αυτά τα χρόνια έχασε πολλά χρήματα, δήλωσε πως αν κάποιος το άφησε χωρίς χρήματα είναι οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές που ακολουθησαν.

Επίσης, εκπρόσωπος του ενιαίου συλλόγου φοιτητών που τοποθετήθηκε δήλωσε ότι τα κτίρια πρέπει να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών που είναι πολλές. Τα κτίρια αυτά δεν είναι επενδυτικά φιλέτα, όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ενώ έξω από τον χώρο του δημαρχείου βρίσκονται αλληλέγγυοι της κατάληψης της Rosa Nera.

Παροιμιώδης ασυνεννοησία

Η συνεδρίαση διήρκεσε υπερβολικά πολύ ώρα όχι τόσο στις τοποθετήσεις όσο στα διαδικαστικά με τους δημοτικούς συμβούλους να “κάνουν κύκλους” και να περιστρέφονται γύρω από τα ίδια και τα ίδια, επιδεικνύοντας παροιμιώδη αδυναμία συνεννόησης για το ποιο θα είναι το ψήφισμα πάνω στο οποίο θα ψηφίσουν, προκαλώντας μάλιστα κάποια στιγμή τις αντιδράσεις κάποιων για τη διαδικασία και την καταφανή “‘έκπτωση” της ποιότητάς της. Από τη διαδικασία αποχώρησε κάποια στιγμή η παράταξη Παπαδογιάννη.

Τελικά μετά από πάρα πολύ ώρα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δ.Σ. να εκφράσει σε ψήφισμα τη θέση του υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας ενώ αποφασίστηκε να ακολουθήσει εκτενής συζήτηση της πρότασης του δημάρχου και όποιας άλλης πρότασης στο επόμενο συμβούλιο.

Τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεων:

Π. Σημανδηράκης: Να λειτουργήσει Δημοτική Βιβλιοθήκη στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας – Ο δήμος θα δίνει μίσθωμα στο Πολυτεχνείο

Ο δήμαρχος Χανίων πρότεινε στα κτίρια της 5ης Μεραρχίας να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια δημοτική βιβλιοθήκη που θα φιλοξενήσει το σύνολο των βιβλίων και του πολιτιστικού υλικού που διαθέτει ο δήμος και ο αύλειος χώρος που θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης αυτής να είναι ελεύθερος προς τους πολίτες. Το κτίριο της Τζανακάκη πρότεινε να λειτουργήσει ως παιδική βιβλιοθήκη. Για την αποκατάσταση των κτιρίων οι δαπάνες που απαιτούνται μπορούν να καλυφθούν από την επόμενη προγραμματική περίοδο των ευρωπαϊκών και εθνικών εργαλείων χρηματοδότησης. Επιπλέον, ο δήμος Χανίων είναι διατεθειμένος να μισθώσει τα κτίρια αυτά. Το μίσθωμα αυτό θα είναι η πρόσοδος του Πολυτεχνείου για τις ανάγκες του. Τα έσοδα, τα οποία ενισχύουν τον προϋπολογισμό του Πολυτεχνείου, θα διασφαλίζονται απολύτως μέσω κοινά αποδεκτού μακροχρόνιου μισθώματος, που θα καταβάλλει ο Δήμος Χανίων στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων του Πολυτεχνείου, και το οποίο δύναται να εξασφαλιστεί από τις δραστηριότητες που κάθε σύγχρονη, πολυχρηστική βιβλιοθήκη διαθέτει.

Άρης Παπαδογιάννης: Υπάρχει υποκρισία από όλους – Προτιμώ να βλέπω ένα κτίριο με τους όρους της απρόσκοπτης παρουσίας πολιτών όπως ορίζει η νυν σύμβαση, παρά ένα ερείπιο

Ο κ. Παπαδογιάννης δήλωσε έκπληκτος που ξαφνκά “ανακαλύψαμε” το κτίριο αυτό και τόσα χρόνια δεν έγιναν συζητήσεις και διαβουλεύσεις γι αυτό το κτίριο. “Υπάρχει υποκρισία από όλους μας ειδικά από όσους ασκήσαμε διοίκηση, είπε, καθώς τόσα χρόνια δε δημιουργήσαμε όλο το πλαίσιο για το πώς θέλουμε να είναι η παλιά πόλη και πώς μπορούμε να την προστατέψουμε. Ακούμε προτάσεις να δοθεί για πολιτιστικούς λόγους και να παρέμβει για μια ακόμα φορά το δημόσιο που ξέρουμε πώς κινείται και πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν και να γίνουν όλα αυτά που ακούγονται, για να έχουμε ακόμα ένα μνημείο – ερείπιο! Προτιμώ να βλέπω ένα κτίριο μέσα από τους όρους που προβλέπονται. Μέσα στους όρους περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη παρουσία των πολιτών και η επισκέψη στον περιβάλλοντα χώρο ως παρατηρητήριο και εντός του εσωτερικού. Βλέπουμε άτομα που ήταν στελέχη στο υπουργείο Πολιτισμού και είχαν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν διαδικασίες, να μην το κάνουν και ξαφνικά τώρα να ανακαλύπτουν το “μέγιστο έγκλημα” στα Χανιά” ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης. Την πρόταση του δημάρχου τη χαρακτήρισε πυροτέχνημα, ενώ έθιξε το γεγονός ότι έχουν δοθεί επί δημαρχίας Βάμβουκα πάνω από 900.000 ευρώ για το νεοκλασικό της Τζανακάκη προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί η δημοτική βιβλιοθήκη. Η αποκατάσταση δε του κτιρίου της 5ης μεραρχίας υπολογίζονται περίπου στα 18 εκατ. είπε.

Ευτύχης Δαμιανάκης: Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα αλλά η απόφαση πρέπει να ληφθεί μετά από μελετημένη προσπάθεια και συζήτηση

Ο κ. Δαμιανάκης επανέλαβε ότι είναι υπέρ της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα των κτιρίων στον λόφο Καστέλι. “Μπορούμε όλες οι παρατάξεις να επισκεφθούμε το Πολυτεχνείο και να δούμε στο πλαίσιο των νομικών όρων πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια” είπε. Κατηγόρησε τον δήμαρχο Χανίων που έφερε ένα τόσο σοβαρό θέμα, με τόσα εμπόδια που υπάρχουν, ξαφνικά στο Δ.Σ. όταν υπάρχει μια σύμβαση μεταξύ δυο μερών στην οποία δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος. “Δεν γίνεται να πάρουμε σήμερα μια απόφαση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πρέπει πρώτα να συναντηθούμε με το Πολυτεχνείο, να δούμε τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και να το συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα ως μοναδικό θέμα του Δ.Σ.” πρότεινε ο κ. Δαμιανάκης.

Γρηγόρης Αρχοντάκης: Πρόχειρη η πρόταση του δημάρχου – Υπάρχει σωρεία ζητημάτων και πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία

Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι η πρόταση του δημάρχου ακούγεται ενδιαφέρουσα ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν, νομικά και τεχνικά θέματα που πρέπει να συζητηθούν με το Πολυτεχνείο, να γίνει γνωστό τι θα γίνει με το κτίριο της Τζανακάκη. Θα έπρεπε δηλαδή να έχει γίνει προετοιμασία σωστή και η πρόταση να μην είναι πρόχειρη αλλά σωστά και σοβαρά δομημένη ώστε να την κουβεντιάσουμε επί της ουσίας την επόμενη εβδομάδα, όταν δηλαδή θα έχει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Τάσος Βάμβουκας: Η πρόταση του δημάρχου δεν είναι καθόλου επεξεργασμένη – Ο δήμος θα έπρεπε να αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα τέτοια θέματα

Ο κ. Βάμβουκας είπε ότι η πρόταση του δημάρχου τους αιφνιδίασε πόσω μάλλον όταν μπορούσε να την αναφέρει και στη χθεσινή σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, κάτι που δεν έκανε. Ήταν προφανώς για να προκαλέσει τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, δήλωσε ο κ. Βάμβουκας. Τόνισε δε ότι υπάρχει και αγωνία για τη διαφοροποίηση που γίνεται από έτοιμους, δρομολογημένους σχεδιασμούς όπως αυτός της δημιουργίας βιβλιοθήκης στην Τζανακάκη. Η πρόταση δεν ήταν επεξεργασμένη καθόλου ως προς τα ποσά και πώς θα δοθούν, ήταν πραγματικά για τη δημιουργία εντυπώσεων. Σίγουρα υπάρχουν άλλες πρόσφορες προτάσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου. Δική μας πρόταση είναι να αξιοποιηθεί ως χώρος εκπαίδευσης που θα φέρει και σημαντικά έσοδα, πχ με τη δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνολογίας. Με μια εκτός ημερησίας συζήτηση και μια πρόταση που αιφνιδίασε θα αποφασίσουμε; Ο δήμος πρέπει να αντιμετωπίζει και αποφασίζει με δέουσα σοβαρότητα για τέτοια θέματα.

Γιάννης Σαρρής: Το δίλημμα είναι ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος όχι ξενοδοχείο ή ερείπιο

Ο κ. Σαρρής είπε ότι είναι πολιτικό το ζήτημα και ενώ σχεδόν όλοι θέλουν να είναι ένας δημόσιος, προσβάσιμος χώρος, δεν καταφέραμε μετά από τόσα χρόνια να μην βγάλουμε έστω ένα ψήφισμα. Δεν υπάρχει δίλημμα ξενοδοχείο ή κατάληψη. Το δίλημμα είναι ξενοδοχείο ή δημόσιος χώρος. Τώρα θα χωρίζει το δίλημμα ξενοδοχείο ή ερείπιο; Θέλουμε ο χώρος να είναι δημόσιος και αυτό να το εκφράσουμε σε ψήφισμα και η χρήση του να σέβεται το μνημείο. Η πρόταση του δημάρχου έγινε γνωστή σε εμάς τώρα, αλλά δίνει απαντήσεις σε πολλά και στη χρήση ως δημόσιου χώρου και στο αίτημα του πολυτεχνείου να έχει πρόσοδο. Πρέπει τις επόμενες ημερες να συζητήσουμε διεξοδικά το θέμα.

Νίκος Βουρλάκης: Η απόφαση είναι πολιτική και πρέπει να λεει όχι στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστελίου

Ο κ. Βουρλάκης δήλωσε ότι πρέπει να οριστεί μια μέρα που θα συζητηθεί μόνο αυτό το θέμα και να συζητηθούν όλοι οι όροι και τα τεχνικά ζητήματα. Είναι μια πολιτική απόφαση και ο δήμος Χανίων καλείται να πάρει μια πολιτική απόφαση ότι δεν θέλει να γίνει ξενοδοχείο εκεί. Πρέπει να ληφθεί απόφαση σήμερα κατά της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστελίου ζητώντας από τη Σύγκλητο να πάρει πίσω την απόφασή της.

Σεραφείμ Ρίζος: Αν κάποιος έχει αφήσει χωρίς χρήματα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι οι πολιτικές τους

Ο κ. Ρίζος είπε ότι αυτοί που μιλούσαν για άβατο όσο ήταν η κατάληψη της Rosa Nera, είπε ότι την απάντηση μπορούν να την πάρουν από τα παιδιά τους που πήγαιναν σε εκδηλώσεις, από πρόσφυγες και από μετανάστες. Τώρα δημιουργείται άβατο με τη μετατροπή της περιοχής σε φρούριο, είπε ο κ. Ρίζος. Ο δήμαρχος χρησιμοποιεί τον όρο “παράνομη” στην κατάληψη. Για μας παράνομη δεν ήταν η κατάληψη και ότι 16 χρονια κάποια άνθρωποι έσωσαν από την κατάρρευση αυτά τα κτίρια. Παράνομη είναι η επέμβαση των ΜΑΤ, η απόφαση της Συγκλήτου. Λένε ότι τόσα χρόνια το Πολυτεχνείο έχασε έσοδα από αυτό. Αν κάποιος έχει αφήσει χωρίς χρήματα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι οι πολιτικές τους.

Εκπρόσωπος Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Π.Κ.

Τα κτίρια πρέπει να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών που είναι πολλές. Τα κτίρια αυτά δεν είναι επενδυτικά φιλέτα. Δεν υπάρχει δίλημμα για εμάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook