Ερωτήσεις για λατομείο Καντάνου, δομή καθαριότητας, αδέσποτα και αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καντάνου – Σελίνου:

Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας να αναδείξουμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, ακόμα και στις αντίξοες συνθήκες που δεν επιτρέπουν τη δια ζώσης συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων, καταθέσαμε στις 31/8 στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ορισμένες επερωτήσεις και θεωρούμε σημαντικό να ενημερωθούν οι κάτοικοι  του δήμου. Οι επερωτήσεις αυτές αφορούν το λατομείο Καντάνου, τη δομή της καθαριότητας, το ζήτημα με τα αδέσποτα και τον αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό  του Δήμου. Συγκεκριμένα:

Σχετικά με την επιχείρηση Λατομεία Σελίνου, κρίνουμε σκόπιμο να καταστούν γνωστά γραπτώς το μέγεθος του χρέους της συγκεκριμένης επιχείρησης απέναντι στο δήμο και τους κατοίκους, καθώς επίσης και οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιοι από 2007 κι έπειτα για να διευθετηθεί το ζήτημα των οφειλών αυτών. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί πάντα σπουδαίο ζήτημα η ελάφρυνση από φόρους και τέλη των λαϊκών στρωμάτων, κι όχι των μεγάλων επιχειρήσεων. Στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση που η επιχείρηση αυτή επιδιώκει την επέκταση της σε βάρος της ιστορίας του τόπου μας και του φυσικού περιβάλλοντος, το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες ακόμα  διαστάσεις.

Σχετικά με τη δομή της καθαριότητας, η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι: να μονιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό με τους συμβασιούχους – παρατασιούχους εργαζόμενους και να προσληφθεί νέο προσωπικό που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου. Έτσι δεν θα υπάρχει η υποβάθμιση των υπηρεσιών στην καθαριότητα και η διατήρηση της εργασιακής ομηρίας με νέες προσλήψεις εργαζομένων 2μηνης, 6μηνης και 8μηνης διάρκειας. Στον αντίποδα της θέσης μας, αυτή τη στιγμή στην καθαριότητα εργάζονται και υπάλληλοι της ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ. Χανίων- γίνεται λοιπόν λόγος για οφθαλμοφανή ιδιωτικοποίηση στο χώρο της καθαριότητας. Αναδείξαμε επίσης πως  το καλοκαίρι αυτό δεν υπάρχουν ούτε στην μέτρια κατάσταση των προηγούμενων χρόνων οι  δημόσιες τουαλέτες, λόγω των εργασιών που πραγματοποιούνται στο χώρο για την ολοκλήρωση του βιολογικού της Παλαιόχωρας – Κουντούρας. Θεωρούμε πως τέτοιοι χώροι είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαίοι, πόσο μάλιστα σε τουριστικές περιοχές, στις οποίες παρατηρείται γενναία αύξηση του πληθυσμού.

Σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων, των δεσποζόμενων, αλλά και των ζώων εκτροφής αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα να αναλάβει την ευθύνη της η δημοτική αρχή  για τη δημιουργία αφενός ενός δημοτικού κυνοκομείου και αφετέρου ενός δημοτικού κτηνιατρείου. Θεωρούμε αναγκαία τη  στήριξη από την πολιτεία τόσο για τον κάτοικο που συντηρεί ένα ζώο συντροφιάς, όσο και για τον κτηνοτρόφο, ενώ ταυτόχρονα κρίνουμε ότι η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων δεν πρέπει να συνιστά έργο των εθελοντών, αλλά μιας αρμόδιας επιτροπής.

Σχετικά, τέλος, με τις φυσικές καταστροφές είναι μια πραγματικότητα δυστυχώς πως οι ευθύνες πάντα μετατοπίζονται από το κράτος στην περιφέρεια, από την περιφέρεια στο δήμο και πάλι από την αρχή. Θέση μας διαχρονικά είναι να μη συμβιβαζόμαστε με την όλο και πιο πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση των δήμων, η οποία εντέλει επιτρέπει να «νίπτομε τας χείρας», αλλά να διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση τους, ώστε έγκαιρα να πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα, και έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα για τις αντιπυρικές περιόδους. Επισημάναμε επίσης, με βάση και την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή, τη σημασία να ασκήσουμε πίεση ως πολιτικό όργανο, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Θεωρούμε πως είναι πισωγύρισμα για την ανθρώπινη κοινωνία του 21ο αιώνα να τρέμει μπροστά στη φυσική καταστροφή. Ο  λαός μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την κατάλληλη κρατική πρόληψη, που θα του προσφέρει ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, με ασφάλεια και σιγουριά.

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση βρισκόμαστε σταθερά το πλευρό του λαού που διεκδικεί τις ανάγκες του προβάλλοντας το δρόμο εκείνο που θα τον οδηγήσει στην αναβάθμιση της ζωής του.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου-Σελίνου:

 Γεωργιλάκης Γεώργιος

Λιτσαρδάκης Νικόλαος

Μαράκης Βαρδής

Παπαδάκη Χαριτίνη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook