Οι γονείς αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι είναι αδύνατο να γίνει σωστό μάθημα με 27-28 μαθητές ανά τμήμα 

Λιγότερα παιδιά στα τμήματα ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί του 5ου Γυμνασίου Χανίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο του σχολείου, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο εν μέσω της πανδημίας οι τάξεις να έχουν 27 και 28 άτομα. 

Πάγιο αίτημα τους είναι η αύξηση των τμημάτων στην Α’ τάξη και διατήρηση των τμημάτων της Β’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Χανίων, προκειμένου να μην υπάρχουν φέτος τάξεις με πάνω από 25 άτομα.

Παράλληλα, γονείς και καθηγητές τονίζουν ότι αν κάποιο παιδί νονήσει υπάρχει κίνδυνος λόγω του συνωστισμού να κολλήσουν και άλλα παιδιά. Μαζί με τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στις τάξεις, αναφέρουν ότι επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τους γονείς που αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους, οι οποίοι γονείς φτάνουν στο σημείο να απειλούν τους καθηγητές, ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον τους αν ζητήσουν από τα παιδιά να φορέσουν μάσκα. 

“Ζητήσαμε από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας να εγκρίνει το αίτημα του σχολείου μας για αύξηση των τμημάτων στην Α’ τάξη και διατήρηση των τμημάτων της Β’ τάξης και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης με θετική εισήγηση.

Επίσης στείλαμε αίτημα προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης το επισυναπτόμενο αίτημα”, αναφέρουν μεταξύ άλλων. 

Βάσω Πατινιωτάκη, εκπαιδευτικός στο 5ο Γυμνάσιο

“Μαζί με τον σύλλογο και κηδεμόνων, την ένωση γονέων και κηδεμόνων, την ΕΛΜΕ Χανίων και το σχολείο μας, έχουμε συντάξει ένα ψήφισμα που ζητάμε, να παραμείνουν πέντε τμήματα στην πρώτη γυμνασίου, πέντε στη δευτέρα και πέντε στην τρίτη δεν θέλουμε για υγειονομικούς λόογυς, να ξεπεραστεί το όριο των μαθητών. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αν δε γίνει αυτό που ζητάμε, τα παιδια στην τάξη θα είναι από 25 στα 26 και μαζί με τον εκπαιδευτικό και τους καθηγητές της ειδικής εκπαιδευτικής αγωγής μπορεί να φτάνουμε τα 27-28 άτομα. Στο σχολείο διαθέτουμε αίθουσε οπότε μπορούν να στηριχτούν τα τμήματα που ζητάμε”. 

Νέττα Δελημβασάκη, φιλόλογος στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων

“Ο νόμος που εφαρμόζεται δεν αφορά συνθήκες πανδημίας, εφόσον διαθέτουμε τους χώρους και η επιβάρυνση αφορά μόνο το πρόσθετο διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό, είναι δίκαιο και επιβεβλημένο να γίνει αυτό. Μπορούμε για ελάχιστα παιδιά να επιτρέψουμε να λειτουργήσει καλύτερα υγειονομικά και παιδαγωγικά”. 

Γιάννης Κυριακάκης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων

“Η διοίκηση απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα αναφορικά με τα αιτήματα μας διότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι μαθητές στην τάξη πρέπει να είναι λίγοι καθώς είναι πολλαπλάσια τα παιδαγωγικά και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Τώρα ειδικά με τις έκακτες συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι μαθητές στα τμήματα”. 

Μαρία Γυαγιωτάκη, εκλεγμένη με την αγωνιστική συσπείρωση εκπαιδευτικών, οργανωτική γραμματέας στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ

“Αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνη σύμβαση, το υπουργείο και η κυβέρνηση εξαιρούν τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, συνάδελφοι μας να τους απαγορεύεται με ρατσιστικό τρόπο, να τους αφαιρούν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση έστω και τρίμηνης σύμβασης”. 

Στέλιος Λενταράκης, Αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου

“Θέλουμε όλοι μαζί να ποεράσουμε ένα μήνυμα ώστε να φτάσει στους υπεύθυνους. Πολλοί γονείς ήδη έχουν κάνει μεταγραφές στα παιδιά τους γιατί δε θέλου να είναι σε τμήματα με τόσα άτομα ενώ τίθεται το ερώτημα τι θα συμβεί αν ένα παιδί νοσήσει”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook