Σε πολύ αυστηρό τόνο ο δήμαρχος Χανίων έκανα λόγο για μειοψηφίες που κατάφεραν να κινούνται εκτός νόμου και έρχονται αντιμέτωπες με την ίδια κοινωνία που ανέχεται σιωπηλά τη συμπεριφορά τους

Μετά τη σημερινή κατάληψη του δημαρχείου Χανίων από αλληλέγγυους στην κατάληψη της Rosa Nera, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, έδωσε σε συνέντευξη τύπου στο ΚΑΜ, καθώς το δημαρχείο παρέμεινε κλειστό λόγω της κατάληψης και προχώρησε σε αιχμηρές δηλώσεις κάνοντας λόγο για μια ανομία μειοψηφιών που εξέθρεψε η κοινωνία με την ανοχή της. 

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε:

“Οι λειτουργίες του δήμου Χανίων βρίσκονται σε αναστολή. Ο δήμος Χανίων δεν μπορεί να λειτουργήσει και καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που έρχεται από το παρελθόν. Μια κατάσταση που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο η κοινωνία την ανέχτηκε και που όλοι μαζί φέρουμε την ευθύνη γιατί εκθρέψαμε μια ανομία μειοψηφιών, που κατάφεραν στο παρελθόν να κινούνται εκτός νόμου, μειοψηφιών που με την ανοχή πολλών κατάφεραν να πιστέψουν ότι είναι σε θέση να ακυρώσουν, να καταλάβουν και να καταλύσουν ό,τι σημαντικότερο έχει μια κοινωνία, τη δημοκρατία. 

Δυστυχώς, οι μειοψηφίες αυτές αισθάνονται τόσο ισχυρές που κατέλαβαν το βασικό κομμάτι δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας, θεωρώντας ότι βάζουν απέναντι τη δημοτική αρχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ξέχασαν ότι έτσι βάζουν απέναντι την ίδια την κοινωνία.

Θέλω να καταδικάσω απερίφραστα την ενέργεια αυτή, να δηλώσω στους καταληψίες ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την ίδια την κοινωνία που καθημερινά ανέχεται σιωπηλά τη συμπεριφορά τους και του εκατοντάδες βανδαλισμούς σε μνημεία και κτίρια της πόλης. Αυτή η σύγκρουση αυτής της θλιβερής μειοψηφίας με την κοινωνία δεν μπορεί να μας αφήνει αμέτοχους. Έχω ήδη επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Κανείς δεν πρέπει να κάνει αυτή τη στιγμή ήρωες αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν επιδιώκει την αυτονόητη επιλογή του δήμου να καλέσει την αστυνομία για να εκκενώσει το κτίριο. Το κτίριο αυτό δεν είναι του δημάρχου, ούτε κανενός. Το κτίριο αυτό είναι της κοινωνίας.

Θα πρέπει να ετοιμαστούν τα σχολεία μας τη Δευτέρα με πολύ δύσκολη γραφειοκρατία που είναι σε εξέλιξη και τώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κοινωνικές δομές και να βοηθηθούν οι ευάλωτες ομάδες. Θα πρέπει να λειτουργήσει η οικονομική υπηρεσία του δήμου για να εξασφαλίσει τα έσοδα αλλά και για να καταβαλει τις οφειλές του σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Θα ήθελα να γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι η ανομία έχει όρια που τα βάζει ο νόμος αλλά και η ίδια η κοινωνία με την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει σε αυτές τις μειοψηφίες. Για δεκαετίες επιτρέψαμε αυτή την ανομία, σήμερα όμως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, πολύ περισσότερο όταν κατά την παρουσία τους στο δημαρχείο και το απλό ερώτημα “ποιο είναι το αίτημά σας στον δήμο Χανίων” η απάντηση ήταν “δεν έχουμε αίτημα στον δήμο Χανίων”. Κάποιοι λοιπόν νεκρώνουν τη ζωτική λειτουργία του δήμου Χανίων μη έχοντας να καταθέσουν κανένα απολύτως αίτημα. Την καταδίκη την κάνει η δημοτική αρχή, την κάνουν οι επικεφαλής της πλειοψηφίας των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Από εκεί και πέρα, η κατακραυγή για την ασυδοσία κάποιων θα έρθει από την ίδια την κοινωνία. Τέρμα σε αυτές τις πρακτικές”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook