Ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης του Πολυτεχνείου Κρήτης

“Είναι γνωστή πλέον η κατάσταση γύρω από την εκκένωση της Ρόζα Νέρα και τις εικόνες που είδαμε τα ξημερώματα της 5ης Σεπτέμβρη με τις δυνάμεις καταστολής να εισβάλουν στο κτήριο της Μεραρχίας στο Λόφο Καστέλι. Μάλιστα την ώρα που είχε μαζευτεί αλληλέγγυος κόσμος απ’έξω, η αστυνομία απάντησε με κρότου λάμψης και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα και τον τραυματισμό δημοσιογράφου.

Καμία εντύπωση δεν μας κάνει, αφού από την προεκλογική περίοδο κιόλας, η Νέα Δημοκρατία είχε δώσει τις “εγγυήσεις” της για την εν λόγω κίνηση. Από την άλλη μεριά αποτελεί και μια συνέχεια στην επιθετική πολιτική που έχει ασκήσει από την πρώτη κιόλας στιγμή απέναντι στις δυνάμεις του κινήματος. Ξεκινώντας με την κατάργηση του ασύλου, συνεχίζοντας σε μια σειρά αυταρχικών πολιτικών και με αποκορύφωμα το χουντικό νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των πορειών, που μόνο στόχο έχει να τελειώνει μια και καλή με οποιαδήποτε ριζοσπαστική φωνή, εντείνοντας όλο και περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της αστυνομίας.

Σε αυτό το έδαφος ήρθε η εν λόγω εκκένωση, σε ένα χώρο που αποτελεί χώρο ασύλου. Δεν είναι τυχαία η επιμονή μας γύρο από την υπεράσπιση του, αφού οι χώροι αυτοί είναι  χώροι έκφρασης και κοινωνικοπολιτικής ζύμωσης, για τους φοιτητές και τον λαό. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της πρυτανείας για αυτή την κατάσταση, αφού έδωσε το πράσινο φως για την αστυνομική επέμβαση σε τέτοιο χώρο. Έχουμε άλλωστε ξαναδεί   δυνάμεις καταστολής παρεμβαίνουν σε χώρους ασύλου με την ευχή των πρυτανικών αρχών (πχ εκκένωση του κέντρου αγώνα στο κτήριο Παπαδοπέτρου με εντολή του Γρυσπολάκη).

Σε μία περίοδο όπου η επίθεση στα λαϊκά στρώματα οξύνεται (το αστικό κράτος προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις επικείμενες αντιδράσεις. Σε αυτή τη λογική η Νέα Δημοκρατία ως εκφραστής της αστικής πολιτικής, επιβάλλει και ενισχύει το δόγμα “νόμος και τάξη”, βάζοντας στο στόχαστρό της, τους χώρους και τα μέσα οργάνωσης του κινήματος. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνουν οι εκκενώσεις καταλήψεων, η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας, η κατάργηση του άσυλου και η οξυμένη κρατική καταστολή.

Συγκεκριμένα, η εκκένωση της Rosa Nera υποδεικνύει μια συνολικότερη κατεύθυνση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Από την μία καταστέλλει μια φωνή που στέκεται εμπόδιο στην επιβολή της ατζέντας της και από την άλλη υλοποιείται ένας σχεδιασμός,  ιδιωτικοποίησης και οικονομικής αξιοποίησης όλων των δημοσίων χώρων. Σε μία πόλη όπως τα Χανιά, που αποτελεί επίκεντρο της ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, όλοι οι δημόσιοι χώροι βγαίνουν στο σφυρί, με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας να παραγκωνίζονται πλήρως. Αναπληρωτές καθηγητές και φοιτητές δεν έχουν που να μείνουν, ενώ παράλληλα οι τόποι συνάντησης, πολιτισμού και πολιτικοποίησης της τοπικής κοινωνίας εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην κατάληψη της Rosa Nera και σε κάθε κινηματικό χώρο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την δημόσια περιουσία να θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους. Ως ενωτική πρωτοβουλία, το επόμενο διάστημα θεωρούμε πως είναι αυτονόητο να σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, να δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, προς όφελος των λαϊκών αναγκών και του ασύλου ως το όπλο οργάνωσης του κινήματος .

Στηρίζουμε της κινητοποιήσεις της Rosa Nera και καλούμε τον σύλλογο φοιτητών και την χανιώτικη κοινωνία να σταθούν αλληλέγγυοι.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook