Οι αλληλέγγυοι στην Rosa Nera αποχώρησαν  μετά την γενική συνέλευση στο αίθριο του κτιρίου

Αργά το βράδυ οι αλληλέγγυοι στην κατάληψη Rosa Nera αποφάσισαν να λήξουν την κατάληψη του δημαρχείου Χανίων στην οποία είχαν προχωρήσει απο νωρίς το πρωί.

Είχε προηγηθεί – απο το απόγευμα – γενική συνέλευση την οποία πραγματοποίησαν στο αίθριο του κτιρίου.

Επίσης το μεσημέρι είχε κάνει δηλώσεις καταδίκης της κατάληψης του δημαρχείου ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος το βράδυ και μετά την αποχώρηση των καταληψιών πήγε με στελέχη της δημοτικής αρχής στο δημαρχείο.

Υπενθυμίζεται πως οι αλληλέγγυοι στην Rosa Nera διοργανώνουν το Σάββατο στις 12 παγκρήτια συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής αγοράς.

Ανακοίνωση για την παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο

Πορεία αλληλεγγύης στη Ρόζα Νέρα

Όχι στην ξενοδοχοποίηση, Ναι στους ελεύθερους δημόσιους/κοινωνικούς χώρους

Δεν θα μιλήσουμε για τη δράση της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Είναι γνωστή, ιδιαίτερα σε αυτούς και αυτές που εισέπραξαν την αγάπη και την αλληλεγγύη όταν κάθε θεσμικός φορέας τους έκλεινε την πόρτα.

Ας δούμε χωρίς να εθελοτυφλούμε, τί μας έδειξε το γεγονός της εκκένωσης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι από δυνάμεις των ΜΑΤ τα ξημερώματα του Σαββάτου 5/9/2020.

Η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης κρατικής επίθεσης στους αγώνες, στα κεκτημένα και στα δικαιώματά μας. Αποκαλύπτει μερικές από τις αξίες της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα στην οποία ‘ζούμε’:

Ιδιοκτησία: τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως φορείς ιδιωτικοποίησης. Οι επικεφαλής τους σε ρόλο επιχειρηματιών επενδυτών.

Νομιμότητα: νόμιμο ένας χώρος-ιστορικό μνημείο να γίνεται πολυτελές ξενοδοχείο/ παράνομο να φιλοξενούνται εκεί άνθρωποι πονεμένοι, πεινασμένοι, κατατρεγμένοι.

Δημοκρατία: MAT και κάμερες να επιβάλλουν την μετατροπή ενός κοινωνικού χώρου σε ιδιωτικό.

Η εκκένωση της κατάληψης δεν έγινε ποτέ. Αυτό που βιαίως πέτυχαν είναι η εκκένωση ενός κτιρίου, η παραχώρησή του σε μία μειοψηφία πλουσίων, η κατάργηση ενός σχολείου αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, ακόμα μία εκδίωξη ανθρώπων στο όνομα του κέρδους…

Η κατάληψη Ρόζα Νέρα δεν εκκενώνεται γιατί είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα κτίριο. Είναι μία ιδέα και ακόμα περισσότερο: είναι κοινωνικές σχέσεις που έχουν φτιαχτεί όλα αυτά τα χρόνια και που τώρα δυναμώνουν ακόμα περισσότερο.

Κλείνουμε παραθέτοντας μερικά από τα λόγια της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον χώρο για να τον κάνει ξενοδοχείο:

«είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παράνομη κατάληψη έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε ΘΕΣΜΟ της πόλης των Χανίων […] η τοπική κοινωνία των Χανίων φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας!»

Η παράκαμψη της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών, των από τα κάτω γίνεται πλέον δημόσιος πανηγυρισμός από τη μεριά των κερδοσκόπων και των εξουσιαστικών θεσμών.
Ας βγούμε από το σοκ της ακραίας βίας και της αδιαντροπιάς τους που μας παραλύει.

ΌΧΙ στην ξενοδοχοποίηση/τουριστικοποίηση της πόλης μας.

Η ζωή μας βρίσκεται στους δημόσιους/κοινωνικούς χώρους.
Αλληλεγγύη στην κατάληψη Ρόζα Νέρα!

ΠΟΡΕΙΑ αυτό το Σάββατο 12/09/2020 στις 12.00 στην Πλατεία Αγοράς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook