Λίγο πριν τα μεσάνυχτα «παρέδωσαν» το δημαρχείο με κείμενο – επίθεση στην δημοτική αρχή

Με ένα κείμενο – προειδοποίηση για επέκταση των κινητοποιήσεων οι αλληλέγγυοι στην Rosa Nera αργά το βράδυ της Πέμπτης – όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr - αποχώρησαν από το δημαρχείο Χανίων το οποίο είχαν καταλάβει από νωρίς το πρωί.

Πριν αποχωρήσουν φρόντισαν να καθαρίσουν όλους τους χώρους και να τους παραδώσουν στον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος πήγε μαζί με αντιδημάρχους στις 11:30 το βράδυ.

Όπως διαπίστωσαν δεν υπήρχαν ζημιές και περίπου τα μεσάνυχτα κλείδωσαν το κτίριο και κατέβασαν τα ρολά.


Όμως σε κείμενό τους αναφορικά με τον λόγο της κατάληψης και της λήξης της, οι αλληλέγγυοι αφενός επιτίθενται στην δημοτική αρχή αλλά και στις «κυρίαρχες» - όπως αναφέρουν – παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και αφετέρου τονίζοντας πως προτεραιότητά τους είναι η ένταση των κινητοποιήσεων στους δρόμους, προειδοποιούν ότι θα ….ξαναεπιστρέψουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως – όπως ανακοίνωσαν – το Σάββατο και μετά την παγκρήτια συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και την πορεία που θα πραγματοποιηθεί, θα ακολουθήσει γενική συνέλευση στο αίθριο του κτιρίου του δημαρχείου.


Αναλυτικά το κείμενο 

Γιατί έγινε η Κατάληψη στο Δημαρχείο και πως συνεχίζουμε.

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης που ακολούθησαν την εκκένωση της Κατάληψης Rosa Nera, και την διαδήλωση 2000 ανθρώπων το Σάββατο της 5ης Σεπτεμβρίου, αληθινός φόβος απλώθηκε στις τάξεις των εκμεταλλευτών και του πολιτικού τους προσωπικού.

Η διάχυση των μαζικών κινητοποιήσεων την ίδια μέρα εκκένωσης, δεν αμφισβητούσε μόνο την απόφαση της ξενοδοχοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου στο Λόφο Καστέλι. Οι πορείες και οι συνελεύσεις που ξεχύθηκαν στην πόλη την ίδια μέρα, υπερασπίστηκαν παράλληλα και τον κοινωνικό ελεύθερο χώρο που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή. Υποστήριξαν την πολιτική, πολιτιστική και ελευθεριακή συνεισφορά των ομάδων που έδρασαν μέσα στην Κατάληψη. Και εξέφρασαν την συλλογική επιθυμία για την ανακατάληψη του Λόφου από τις δυνάμεις κατοχής που έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στις άλλες καταλήψεις που χτυπήθηκαν στην Ελλάδα, την Κατάληψη Terra Incognita και την Libertatia.

Όντας εντελώς ξένοι και εχθρικοί προς το τοπικό κίνημα και σε σημαντικά κομμάτια της νεολαίας και της εργατικής τάξης της πόλης, οι τοπικοί
άρχοντες επιχείρησαν μέσα στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο να παραπλανήσουν εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας που δεν επιθυμούν την
ιδιωτικοποίηση του Λόφου, την καταστολή της Κατάληψης και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Έτσι, ο δήμαρχος θυμήθηκε (αποκλειστικά και μόνο μετά από την μαζική πορεία διαμαρτυρίας) ότι στο λόφο Καστέλι μπορεί και να γίνει κάτι άλλο εκτός από ξενοδοχείο, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο οι κυρίαρχες παρατάξεις έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να μην τοποθετηθούν πειστικά και με σαφήνεια στο πως θα σταματήσουν την δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπεράσει το Πολεοδομικό Σχέδιο και τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ξενοδόχων.

Υπενθυμίζουμε πως ο δήμαρχος τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της αστυνομικής καταστολής και του αστυνομικού show του Σαββάτου, ενώ συνεχίζει να θεωρεί πως ο Πρύτανης Διαμαντόπουλος, ο Διγαλάκης και οι συνεργαζόμενες και διαπλεκόμενες ξενοδοχειακές και κατασκευαστικές εταιρείες έχουν τον πρώτο λόγο για το τι θα γίνει στο λόφο Καστέλι.

Έχοντας ήδη απόφαση των μαζικών συνελεύσεων του τοπικού κινήματος για παρέμβαση στο Δημαρχείο - ως κίνηση πίεσης και ανοιχτής απεύθυνσης - προχωρήσαμε σε Κατάληψη του. Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα και συζητήσαμε με τον κόσμο που ήθελε να ενημερωθεί, υποδεχτήκαμε την ποδηλατοπορεία αλληλεγγύης. Στην παρούσα συγκυρία, η Κατάληψη του Δημαρχείου είχε και ένα συμβολικό νόημα και στόχο: να μην επιτρέψει την προσπάθεια απενοχοποίησης των ευθυνών της δημοτικής αρχής στην αστυνομική καταστολή ενός ελεύθερου κοινωνικού χώρου και στο ξεπούλημα του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Θεωρούμε πως τα παραπάνω μηνύματα πέρασαν στη δημοτική αρχή, όπως επίσης πέρασαν και σε αρκετά κομμάτια της κοινωνίας. Τώρα όμως, έχουμε άλλες προτεραιότητες. Αφενός να επιστρέψουμε στο βασικό κέντρο αγώνα που δημιουργήσαμε αυτές τις μέρες. Την ίδια την πόλη και τους δρόμους της.
Να ενεργοποιήσουμε την ενότητα του τοπικού κινήματος για την υπεράσπιση του ελεύθερου κοινωνικού χώρου στο λόφο Καστέλι και να ξεχυθούμε στις γειτονιές και στα χωριά, για να διαδώσουμε τον αγώνα. Ας μην ανησυχούν όμως στο Δημαρχείο. Θα τους ξαναεπισκεφθούμε. Με τον δημόσιο, μαχητικό τρόπο μας, με τον ίδιο τρόπο που δεν θα επιτρέψουμε κανένα ξενοδοχείο και θα ξαναπάρουμε τη Ρόζα.

Τελειώνοντας. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τοπικών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων υπέρ της καταστολής των καταλήψεων, κάποιες από τις οποίες είναι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τις μετανάστριες, το κολαστήριο της Μόριας καίγεται. Σε όλη την Ευρώπη καλούνται διαμαρτυρίες ενάντια στην βαρβαρότητα των κέντρων εγκλεισμού και βασανισμού του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Οι αγώνες μας για την υπεράσπιση της Ρόζας και του ελεύθερου κοινωνικού χώρου στο Λόφο Καστέλι, συναρθρώνονται στις μέρες που έρχονται με τους αγώνες της αλληλεγγύης στην προσφυγιά, με τους αγώνες να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Πρόγραμμα Δράσεων μέχρι την Πορεία του Σαββάτου 12/9

Παρασκευή 11/9
-Παρουσίαση της παράστασης “Παπουτσωμένα Πόδια” από την ομάδα “Ανάμεσα στο φως και τη σκιά”. Η παράσταση Θα δοθεί 3 φορές σε 3 διαφορετικά μέρη της πόλης.
7:00- Πλατεία Αγοράς.
7:45 – Βορινά σκαλάκια Αγοράς.
8:30- Γυαλί Τζαμισί – Παράλληλα θα γίνεται μοίρασμα κειμένου που έχει γράψει η ομάδα για τα γεγονότα.

Σάββατο 12/9
-Παγκρήτια συγκέντρωση ΠΟΡΕΙΑ αλληλεγγύης στους Ελεύθερους Κοινωνικούς Χώρους και στη Ρόζα Νέρα και διαδήλωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αγοράς.
Συνέλευση Κατάληψης στο Δημαρχείο των Χανίων.