Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης ο επικεφαλής της παράταξης Δήμος Ενεργών Πολιτών, Τάσος Βάμβουκας, προτείνει την αξιοποίηση των ακινήτων στον λόφο Καστέλι σε Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας.

Ο κ. Βάμβουκας, αναφέρει στην επιστολή του ότι η σκέψη της προηγούμενης πρυτανικής αρχής για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πάσχει, ενώ η πρόταση του δημάρχου Χανίων για αξιοποίηση του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας ως Δημοτικής Βιβλιοθήκης ακυρώνει ήδη δρομολογημένο έργο. Αντ’ αυτών ο κ. Βάμβουκας προτείνει την αξιοποίηση του χώρου με τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας το οποίο και στο οικονομικό κομμάτι θα αποδώσει τα προσδωκόμενα οφέλη στο Πολυτεχνείο.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του κ. Βάμβουκα:

“Κύριε Πρύτανη,

Είμαι σίγουρος πως τις τελευταίες ημέρες έχετε γίνει αποδέκτης πληθώρας προτάσεων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ακινήτων του Πολυτεχνείου στον λόφο του Καστελλίου. Χωρίς να μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το πραγματοποιήσιμο κάθε μιας από αυτές, σίγουρα σας δίνουν την αίσθηση του πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος για τους κατοίκους της πόλης που φιλοξενεί το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η τελευταία από αυτές τις προτάσεις προήλθε από τον Δήμαρχο Χανίων, για την αξιοποίηση των κτηρίων με τη μεταφορά εκεί της βιβλιοθήκης της πόλης. Η πρόταση αυτή ενέχει το πρόβλημα της ακύρωσης μιας δρομολογημένης και χρηματοδοτημένης επένδυσης του Δήμου Χανίων. Από το 2015 έχει αγοραστεί με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Τζανακάκη το οποίο εντάξαμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για τη μεταστέγαση εκεί της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Πέραν αυτού, ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν με βρίσκει σύμφωνο διότι στερείται έμπνευσης και δεν έχει να προσφέρει τίποτα νέο στους δημότες των Χανίων – πέραν της απλής μεταστέγασης των βιβλιοστασίων της οδού Κυδωνίας σε ένα τεράστιο κτήριο τριπλάσιας έκτασης. Ταυτόχρονα δεν έχει να προσφέρει τίποτα και στο Πολυτεχνείο. Το «μυστικό», όμως, για μια επιτυχημένη αξιοποίηση των κτηρίων κρύβεται ακριβώς στο να έχει η οποιαδήποτε πρόταση κάτι να προσφέρει και στους δημότες της πόλης μας αλλά και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ομοίως, θεωρώ ότι πάσχει και η σκέψη της προηγούμενης πρυτανικής αρχής για τη δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου. Βασίζεται σε έναν τρόπο σκέψης και αναπτυξιακής λογικής που οδήγησε τα Χανιά και όλη την Κρήτη στη φετινή οικονομική καταστροφή: στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, την οποία πληρώσαμε ασύμμετρα, βιώνοντας στα Χανιά μέσα σε έναν χρόνο οικονομική και κοινωνική ζημία που ισούται με ένα συμπυκνωμένο μνημόνιο πενταετίας. Υπάρχουν εξειδικευμένοι συνάδελφοί σας στο Πολυτεχνείο που μπορούν καλύτερα από εμένα να αναπτύξουν τα επιχειρήματα ενάντια στη συγκέντρωση κινδύνου σε μια τοπική οικονομία. Το τελευταίο, άλλωστε, πράγμα που χρειάζονται όλοι οι μικροί επιχειρηματίες, που έχουν κάνει τα τελευταία τουριστικές επενδύσεις ποιότητας στην περιοχή της Παλιάς Πόλης, είναι ο ανταγωνισμός από μια ακόμη μεγάλη τουριστική μονάδα πολυτελείας. Θα πρέπει, επομένως, και το Πολυτεχνείο να ξαναδεί με φρέσκια λογική αυτή την προοπτική. 

Στην  Έκθεση Πισσαρίδη, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας και στην οποία θα βασιστεί η αξιοποίηση του μεγαλύτερου πακέτου χρηματοδότησης στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, τίθεται ξεκάθαρα ως προτεραιότητα ο κλάδος των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Και αυτή θα είναι και η προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις της χώρας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Στο κεφάλαιο 4.10 της Έκθεσης γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Καινοτομίας (Innovation Hubs) γύρω από τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, ακριβώς για να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από το παρόν του 21ου αιώνα. Μόνο που το Πολυτεχνείο Κρήτης απουσιάζει από αυτήν την απαρίθμηση, προς θλίψη, υποθέτω, όλων μας.

Χωρίς να έχω την αυταπάτη τεχνοκρατικής επάρκειας, το βρίσκω εξαιρετική πρόκληση: η δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας, με το Πολυτεχνείο Κρήτης να ηγείται, θα προσέθετε τα μέγιστα στην πόλη μας, διαφοροποιώντας την οικονομική της λειτουργία. Και φυσικά θα φέρει οφέλη και για το ίδιο το Πολυτεχνείο. Τα έσοδα της τάξης των 300.000 ευρώ ετησίως, που αναμένονται από την ξενοδοχειακή επένδυση, θα προέκυπταν από τα ετήσια δίδακτρα 100 μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών κυρίως από το εξωτερικό. Σε αυτά προσθέστε την προσέλκυση ερευνητών και ερευνητικών προγραμμάτων και κονδυλίων από όλο τον κόσμο και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Το Πολυτεχνείο Κρήτης θα είχε πολλαπλάσια έσοδα αλλά και θα ενίσχυε αφάνταστα το ακαδημαϊκό του κύρος, θα βρισκόταν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία έρευνας και καινοτομίας. Τα Χανιά, από την άλλη, θα γίνονταν γνωστά και για κάτι πέραν της φυσικής ομορφιάς και του λαμπρού παρελθόντος τους. Γιατί, λοιπόν, να μη διεκδικήσουμε ένα ελάχιστο μέρος από τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας;

Κύριε Πρύτανη,

Με όλο τον ιδιαίτερο σεβασμό προς το πρόσωπό σας και το Πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο εκπροσωπείτε, απευθύνω δημόσια σε εσάς και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης ορισμένες σκέψεις για να προσπεράσουμε το δίλημμα που διχάζει την τοπική κοινωνία, χωρίς τα δεκανίκια κανενός, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει το παρόν και κοιτώντας το μέλλον.

Ως δήμαρχος πριν από 3 χρόνια υποστήριξα την άποψη ότι η χρήση αυτών των κτηρίων έπρεπε να είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για πολιτιστικές χρήσεις. Το μέλλον των Χανίων δεν μπορεί να είναι περιορισμένο μονοδιάστατα στην προοπτική του τουρισμού. Ούτε πάλι να εγκλωβίζεται σε μια ρετρό εκδοχή περί γραμμάτων και τεχνών, με «κυκλώπειες» βιβλιοθήκες, ενώ ήδη ο κόσμος «τρέχει» στην compact and cloud ψηφιακή εποχή. Για άλλα μάς καλεί ο 21ος αιώνας. Κι εδώ ακριβώς εντοπίζω την ευθύνη πρωτοπορίας – όπως λέγαμε κάποτε – του εκπαιδευτικού ιδρύματος του οποίου έχετε την ευθύνη ηγεσίας. Αλίμονο αν ένα ίδρυμα τεχνολογίας και καινοτομίας δεν μπορεί να προσφέρει αναλόγως στην πόλη που το φιλοξενεί.

Παραμένω στη διάθεσή σας για έναν γόνιμο δημόσιο διάλογο με το βλέμμα στο μέλλον…

Τάσος Βάμβουκας   “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook