Την ανατροπή έφερε σήμερα τα ξημερώματα η απόφαση της Ιαπωνίας να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, προχωρώντας στην πώληση γιεν. Ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες είχε προετοιμαστεί το έδαφος μέσω σχετικών δηλώσεων Ιαπώνων αξιωματούχων και, μετά τα απανωτά ιστορικά υψηλά του γιεν, έφτασε τελικά η στιγμή της παρέμβασης από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, ως αποτέλεσμα η ισοτιμία USDJPY εκτινάχθηκε από το 75,34 στο 79,53, ενώ το ζεύγος ευρώ-γιεν ενισχύθηκε από το 106,55 στο 111,60. Στην πορεία της ημέρας, οι απώλειες του γιεν «μαζεύτηκαν». Φυσικά, η ανάκαμψη του δολαρίου είναι αυτή που ξεχωρίζει από τη σημερινή εικόνα της αγοράς συναλλάγματος και το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες να κερδίζει έως και 1,7% σε σχέση με τα βασικά ανταγωνιστικά του νομίσματα.

Εντείνονται οι αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό σχέδιο

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά τριετίας, ενώ η ανεργία σημείωσε άνοδο, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της Ε.Κ.Τ. στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης της οικονομικής ανάκαμψης. Ειδικότερα, στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για την αρχική μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, με τις εκτιμήσεις να περιμένουν υποχώρηση στο 2,9% κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στη ζώνη του ευρώ ανήλθε στο 10,2% τον Σεπτέμβρη από το 10,1% τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να περιμένουν υποχώρηση στο 10%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η «εμμονή» των πληθωριστικών πιέσεων σε αυτά τα επίπεδα θα αποτρέψει την Ε.Κ.Τ. από μια μείωση των επιτοκίων κατά την επερχόμενη συνεδρίαση εντός της εβδομάδας. Το ευρώ εξακολουθεί να υποχωρεί σε σχέση με το δολάριο, διαπραγματευόμενο γύρω από το 1,4000.

Αρνητικά μηνύματα στέλνουν και οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, οι οποίοι κινούνται πτωτικά, παρά την επενδυτική ευφορία που πυροδότησε την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση για τη διάσωση της Ευρωζώνης. Οι ανησυχίες αποτυπώνονται και πάλι στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 5ετούς ιταλικού ομολόγου να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η απόδοση των 10ετών εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 6%.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων διευρύνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Αυγούστου έπειτα και από τηλεγράφημα του κινεζικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, ότι η Κίνα δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο σωτήρα της Ευρώπης. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των βελγικών ομολόγων.

Την τρέχουσα εβδομάδα, τα βλέμματα των αγορών θα επικεντρωθούν στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τριών κεντρικών τραπεζών: της Fed, της ΕΚΤ και της RBA.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook