Παρά τις κινήσεις στο μέτωπο της αναδιάταξης της οικονομίας και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που … υποσχέθηκε να υλοποιήσει ως τα τέλη του έτους ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι αγορές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν δείχνουν διατεθειμένα να του δώσουν χρόνο.

Για του λόγου το αληθές τα ιταλικά spreads εκτινάχθηκαν και σήμερα με τη διαφορά απόδοσης ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να αγγίζει τις 400 μονάδες βάσης την ίδια ώρα που τα κεφάλαια «δραπετεύουν» από το χρηματιστήριο του Μιλάνου με το δείκτη να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά κατά περισσότερες από δυόμιση μονάδες.

Πλέον το ιταλικό Δημόσιο «βλέπει» το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων στο 6,16%, σε επίπεδα δηλαδή υψηλότερα από αυτά που οδήγησαν στο Μηχανισμό Διάσωσης Ελλάδα και Ιρλανδίας.

Την ίδια στιγμή η ανεργία αυξάνεται, με το επίσημο ποσοστό στο 8,3% και σε σχεδόν τετραπλάσιο επίπεδο (29,4) στους νέους μέχρι 24 ετών. Η ανεργία πλέον διαμορφώνεται σε νέα – αρνητικά – ρεκόρ των τελευταίων εφτά ετών!

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πραγματικά σπείρει πανικό σε Βρυξέλλες, Παρίσι και κυρίως Βερολίνο, αφού εάν η Ιταλία «πέσει» το συνολικό «σχέδιο στήριξης» της Ευρωζώνης καταρρέει υπό το βάρος των κολοσσιαίων ανοιγμάτων που έχουν στο ιταλικό – και γενικότερα στο νοτιοευρωπαϊκό – χρέος οι κυριότερες ευρωπαϊκές τράπεζες και φυσικά των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να στηριχθεί η ιταλική οικονομία. Κεφάλαια που ουσιαστικά ΔΕΝ υπάρχουν. Ούτε μετά την ανακεφαλαιοποίηση, όποτε και εάν αυτή γίνει, του EFSF.

Η αντίδραση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε όλα αυτά ήταν απλώς να εκδώσει μια ανακοίνωση του γραφείου του στην οποία επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα (!) θα παρουσιάσει το διάταγμα για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Το ερώτημα είναι εάν έχει πια τόσο χρόνο …

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook