Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» από την Δυτική Ελλάδα συνεχίζεται, με τον μεσογειακό κυκλώνα στις 6 το πρωί, να βρίσκεται μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

Από τις 4 και μετά, όταν το κέντρο του κυκλώνα έφτασε ανάμεσα στα δύο νησιά, τα φαινόμενα έγιναν πολύ πιο έντονα ωστόσο. Τα δύο νησιά είχαν προειδοποιηθεί, όπως και η Ιθάκη, πως θα βρεθούν στο επίκεντρο του κυκλώνα στην διάρκεια της νύχτας και με μικρή καθυστέρηση, ο «Ιανός» δείχνει τις άγριες διαθέσεις του.

Ανεμοι 10 μποφόρ -Επεσαν δέντρα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, χωρίς ρεύμα η Ιθάκη

Σύμφωνα με την πυροσβεστική ως τις 6 το πρωί δεν έχουν χρειαστεί ενέργειες για απεγκλωβισμούς, παρά μόνο για κοπές δέντρων. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα λιμάνια, ενώ έχουν ρίξει πολλά δέντρα στα τρία νησιά. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα υπάρχει με την ηλεκτροδότηση, κυρίως στο νησί της Ιθάκης.

Εκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα έχει μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τα νερά από την θάλασσα έχουν βγει στον δρόμους που βρίσκονται παράλληλα. Οπως τόνισε ο δήμαρχος στο Mega, θα περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας ώστε να προσπαθήσουν να αρχίσουν μία καταγραφή των προβλημάτων.

Παρασύρθηκε ιστιοφόρο από τους θυελλώδεις ανέμους στην Ιθάκη
Σύμφωνα με τον έπαρχο του νησιού, Θανάση Λεβιτσάνη, έχουν υποστεί και ζημιές κάποια σπίτια, ενώ άλλα έχουν πλημμυρίσει, αλλά δεν έχει κινδυνέψει κανείς, με το νησί να έχει υποστεί το μεγαλύτερο χτύπημα. Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας ένα ιστιοφόρο στο νησί της Ιθάκης παρασύρθηκε από τους ανέμους ενώ ήταν αγκυροβολημένο. Και οι δύο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Στην Ζάκυνθο τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Από τα μεσάνυχτα το νησί χτυπήθηκε πρώτο από τον κυκλώνα, με τον κόσμο να μένει στα σπίτια του. Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες, αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Κακοκαιρία «Ιανός»: Προβλήματα και στην Κεφαλονιά
Στην Κεφαλονιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ένα αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί. Κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ στην συνέχεια επρόκειτο να πάει στην Κεφαλονιά για να παραλάβει επιβάτες, ωστόσο ο πιλότος δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αργοστολίου, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός κατά το πέρασμά του έχει προκαλέσει πλημμύρες και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Προβλήματα από τους ανέμους στην δυτική Πελοπόννησο
Πολλά προβλήματα, με πτώσεις δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι και στην δυτική Πελοπόννησο. Στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας ήταν εντονότερα τα φαινόμενα που άρχισαν από το απόγευμα και εντάθηκαν το βράδυ, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Ο Νομός έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και τα τρία νησιά του Ιονίου.

Ο κόσμος ακολούθησε τις εντολές -Τα 3 SOS της Πολιτικής Προστασίας

Ο κόσμος φαίνεται πως ακολούθησε τις εκκλήσεις της Πολιτείας για να παραμείνει στα σπίτια του και να αποφύγει την κυκλοφορία, κυρίως στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Ελλάδα, όπου αναμενόταν να δεχτούν το ισχυρότερο χτύπημα από τον κυκλώνα. Δεν έχουν υπάρξει προβλήματα με τραυματισμούς ή εγκλωβισμούς σε σπίτια μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης 17/9 μέχρι και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18/9 συνίσταται αυστηρά ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ιανός».

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία με το 112 ειδοποίησε έγκαιρα τους κατοίκους της Κεφαλονιάς για να αποφύγουν την παραμονή τους σε υπόγεια, δίνοντας παράλληλα τρεις οδηγίες για την κακοκαιρία:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλειστά σχολεία
Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός». Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης. Κλειστά ήταν τα λιμάνια και στην Κεφαλληνία, ενώ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν γίνει σε Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, καθώς και την εθνική οδό Πύργου -Μεθώνης στην Μεσσηνία.

Λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός» τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στους νομούς που κάνει το πέρασμά του ο κυκλώνας (Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Ηλεία, Μεσσηνία στους δήμους Τριφυλίας και Δυτικής Μάνης και Αιτωλοακαρνανία).

Κακοκαιρία «Ιανός»: Αλλάζει πορεία ο κυκλώνας -Πού κατευθύνεται

Οι περιοχές που δέχτηκαν τα ισχυρότερα φαινόμενα τη νύχτα ήταν η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθο και η Ιθάκη. Στην κεντρική Πελοπόννησο ωστόσο τα φαινόμενα δεν ήταν τόσο ισχυρά και ο κυκλώνας μετά την μικρή μετατόπιση της πορείας του, δεν αναμένεται να περάσει από την ενδοχώρα της Πελοποννήσου, ούτε την Αττική (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρχει έντονη κακοκαιρία στις περιοχές), αλλά θα κινηθεί νότια.

Η κατεύθυνση του μεσογειακού κυκλώνα είναι νότια πλέον και μέχρι το Σάββατο αναμένεται να εξασθενήσει, περνώντας από τη Δυτική Πελοπόννησο και τα Επτάνησα, με πορεία νότια, για να περάσει δυτικά της Κρήτης.

Δείτε live την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα:

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Ιανός στη Ζάκυνθο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook