Μετακινούμαστε οικολογικά και με ασφάλεια από και προς το σχολείο

Ο Δήμος Πλατανιά, το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” (Ι.Ο.ΑΣ.), θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις οδικής ασφάλειας και βιώσιμης κινητικότητας από 21-9-2020 έως και 24-9-2020 στα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Πλατανιά.

Οι σχολικές αυτές δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα οδικής ασφάλειας και βιώσιμης κινητικότητας, για τις σχολικές κοινότητες του Δήμου Πλατανιά, αξιοποιώντας σημαντικές συνέργειες μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων CIVITAS DESTINATIONS και CIVITAS SUMP-PLUS που υλοποιούνται με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Πλατανιά. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 και θα καλύψουν 7 Δημοτικά σχολεία του Δήμου Πλατανιά και σύνολο άνω των 500 μαθητών. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί βιωματική εσπερίδα για τους εκπαιδευτικούς στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 17:00-21:00, στο Πολύκεντρο Βουκολιών, με στόχο την εκπαίδευσή τους σε θέματα οδικής ασφάλειας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, δίνοντάς τους τα εφόδια για μελλοντική εφαρμογή στις τάξεις τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπονται οι  παρακάτω δράσεις για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης:

1. Βιωματικό πρόγραμμα “Κυκλοφορώ με Ασφάλεια” για την ασφαλή κυκλοφορία ως πεζός για μαθητές Α’-Β’- Γ’ Δημοτικού

2. Βιωματικό πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για την ασφαλή χρήση ποδηλάτου για μαθητές Δ’-Ε’- ΣΤ’ Δημοτικού

Βασικός στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών & των εκπαιδευτικών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου ότι οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν. Αυτές περιλαμβάνουν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους, καθώς και το μη σεβασμό προς τους ευάλωτους χρήστες των οδών, όπως πεζούς και ποδηλάτες.

Κύριο μέλημα του Δήμου Πλατανιά είναι η βελτίωση στην εφαρμογή και η συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκειμένου για τη μείωση των ατυχημάτων οδικής κυκλοφορίας και την αποφυγή απώλειας  ανθρώπινων ζωών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook