Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά και υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι, ενώ οι νοικοκυρές δεν παραλείπουν να το χρησιμοποιούν συχνά.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες, ενώ μπορεί να προστατεύσει και από πάρα πολλές παθήσεις.

Ο βασικός λόγος είναι ότι περιέχει δύο κατηγορίες σπάνιων συστατικών: η πρώτη είναι τα πτητικά έλαια και η δεύτερη τα φλαβονοειδή.

Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού: Περιέχει απιγενίνη, μια χημική ένωση που αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο μαστό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον η απιγενίνη μπορεί να αποτελέσει μη τοξική θεραπεία για την αντιμετώπιση τη συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Καταπολεμά τη φλεγμονή: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες C, A και E, οι οποίες συμβάλλουν στην υποχώρηση της φλεγμονής, ο μαϊντανός βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και των πόνων στις αρθρώσεις. Είναι επίσης πλούσιος σε φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Κάνει το ψήσιμο πιο ασφαλές: Η κατανάλωση μαϊντανού μαζί με ψητό κοτόπουλο, ψητό ψάρι ή μπριζόλα, ελαχιστοποιεί τις καρκινογόνες ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες παράγονται από το ψήσιμο των κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δυναμώνει τα οστά: Αρκούν 10 φύλλα μαϊντανού για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Κ, η οποία προστατεύει από τα κατάγματα, καθώς συνεργάζεται με την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που στερεώνει το ασβέστιο στα οστά.

Προλαμβάνει γραμμές και ρυτίδες: Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου και στην ταχύτερη ανάπλαση του δέρματος.

Βοηθά στην πέψη: Περιέχει ενώσεις που βοηθούν στην αποβολή των αερίων από το σώμα κι έτσι μειώνει το φούσκωμα.

Φρεσκάρει την αναπνοή: Ο μαϊντανός λειτουργεί σαν φυσικό αποσμητικό για το στόμα, ειδικά αν έχετε φάει σκόρδο ή κρεμμύδι, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δύσοσμης αναπνοής.

Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού: Χρησιμοποιείται ευρέως στην ομοιοπαθητική για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και την απομάκρυνση των λίθων από τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση των πόνων της περιόδου.

Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις: Το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ομοκυστεΐνης, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Προστατεύει τα μάτια: Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, η επαρκής πρόσληψη της οποίας αποτρέπει την ξηροφθαλμία, την κακή νυχτερινή όραση και τον καταρράκτη.

Pronews.gr