Τριμερής τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τι θα συζητήσουν.

Από ώρα σε ώρα η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών – Ο κύβος ερρίφθη στην τηλεδιάσκεψη Σουρανή, Χέκερ, Καλίν – Στο σπίτι του Μητσοτάκη ο Πομπέο στα Χανιά

Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τις διπλωματικές διεργασίες να εντείνονται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Η τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα στις 3 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών, όπως δήλωσε Ευρωπαϊος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής κατά την οποία το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας θα είναι από τα βασικά θέματα στη ατζέντα. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Τουρκία δεν έχει λάβει 100% διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με την μη επιβολή κυρώσεων και στην Άγκυρα υπάρχει ανησυχία ιδιαίτερα για τη στάση που θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός των επόμενων ωρών η κοινή ανακοίνωση σε Αθήνα και Άγκυρα, της ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών. Μία τέτοια εξέλιξη θα αμβλύνει και τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των υπουργών για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που επρόκειτο να επιβληθούν εάν συνέχιζε τις μονομερείς ενέργειες. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε ούτε κείμενο συμπερασμάτων υπό επεξεργασία. Πιθανόν να εκδοθεί απλή δήλωση.

Ο ρόλος της Μέρκελ στη διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ έχει αναγάγει σε προσωπική υπόθεση την αποφυγή της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

«Είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό, θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ράιχελ.

Αναφερόμενος στον ρόλο της κ. Μέρκελ, είπε πως «η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν διεξοδικά αναλύσει το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η καγκελάριος έχει σημειώσει μέχρι τώρα κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook