Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την άφιξή τους τα ξημερώματα, αλλά και τις πρώτες ώρες παραμονής τους στον χώρο.

Στο κολυβητήριο Ακρωτηρίου φιλοξενούνται από την Τρίτη (22/9) τα ξημερώματα οι 53 (τελικά) μετανάστες που την Κυριακή το πρωί κατέπλευσαν με ιστιοφόρο σκάφος στο λιμάνι της Γαύδου, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Οι 53 μετανάστες (ανάμεσα τους 7-8 γυναίκες και 8 παιδιά), εθνικότητας Ιράν, Ιράκ και Αφγανιστάν που ήταν σε καλή κατάσταση, επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Δασκαλογιάννης» το οποίο κατέπλευσε μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι των Σφακίων και εν συνεχεία με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο κολυβητήριο Ακρωτηρίου γύρω στις 2 τα ξημερωματα. Εκεί θα φιλοξενηθούν  για όσο διάστημα χρειαστεί.

Φωτογραφίες απο την άφιξη των μεταναστών τα ξημερώματα:


Σημειώνεται ότι η μεταφορά τους έγινε με  ειδική ναύλωση πλοίου από την Γαύδο καθώς δεν ήταν δυνατόν να επιβιβαστούν στο κανονικό δρομολόγιο αφού δεν έχουν γίνει τα αναγκαία τέστ για κορωνοιό.

Όπως τόνισε στο Flashnews.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Χανίων Ελένη Ζερβουδάκη που βρίσκονταν στο κολυμβητήριο από νωρίς το πρωί "ο συγκεκριμένος χώρος είναι ήδη «έτοιμος» καθώς  εκεί διέμεναν οι μετανάστες που είχαν «βγεί» στην  Παλαιόχωρα. Οι τελευταίοι 13 επιβιβάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά. Ως Δήμος Χανίων αναλάβαμε μια μεγάλη ευθύνη που δεν μας αναλογεί. Ωστόςο, αν και υποστελεχωμένοι αλλά πανέτοιμοι υποδεχτήκαμε τους μετανάστες. Τους παρείχαμε τροφή και ο χώρος ήταν ήδη έτοιμος να τους υποδεχτεί. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι επίσης κοντά μας και τον ευχαριστούμε".

Η δήλωση της Ελένης Ζερβουδάκη σε βίντεο:

Φωτογραφίες πρωί στο κολυμβητήριο Ακρωτηρίου

Σήμερα, οι 53 μετανάστες θα υποβληθούν σε τεστ Covid ενώ θα υπάρξει παροχή ιατρικής βοήθειας σε κάποιους που αντιμετώπισαν παθολογικά προβλήματα. Επίσης θα γίνουν προληπτικοί ιατρικοί και δερματολογικοί έλεγχοι, μολονότι εξωτερικά δείχνουν να ειναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι, όπως συνέβη και σε προηγούμενη περίπτωση, οι μετανάστες διαμένουν σε στεγασμένη αίθουσα που διαμορφώθηκε ώστε να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας. Στο χώρο τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες και δύο ηλιακοί θερμοσίφωνες, ενώ την παροχή τροφής, νερού και των απαραίτητων ειδών υγιεινής έχουν εξασφαλίσει οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Χανίων. Στους μετανάστες δόθηκαν επίσης μάσκες και αντισηπτικά.

Το Υπουργειο Μεταναστευτικής Πολικτικής θα αποφασίσει για πόσο καιρό θα παραμείνουν στο κολυμβητήριο Ακρωτηρίου οι μετανάστες και πού θα μεταφερθούν μετά από κει.

Η φιλοξενία των μεταναστών στο κλειστό κολυμβητήριο έγινε σε συνεννόηση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο οποίο ανήκει ο χώρος, και το Λιμεναρχείο Χανίων.

Εν κατακλείδι, είναι σαφές ότι ο χώρος στο κλειστό κολυμβητήριο έχει αποκλειστεί με ειδική περίφραξη και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία, λιμενικούς και αστυνομικούς, υγειονομικούς, υπαλλήλους του Δήμου και σε μέλη των εθελοντικών ομάδων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός.

Και άλλες φωτογραφίες από την άφιξη των μεταναστών τα ξημερώματα...


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook