Επιπλέον ποινή φυλάκισης ενός έτους επιβλήθηκε στην Σεμπαχάτ Τουντσέλ. Είναι η Κούρδισσα βουλευτίνα που κρατείται στην Τουρκία με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Η Σεμπαχάτ Τουντσέλ καταδικάστηκε επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν δύο από τους δικηγόρους της. Την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουντσέλ επιβλήθηκε ποινή 11 μηνών και 20 ημερών φυλάκιση επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν εχθρό των Κούρδων και των γυναικών σε ομιλία της το 2016.

“Η κατηγορούμενη δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι εχθρός των γυναικών και των Κούρδων”, δήλωσε η δικηγόρος της Σεμπαχάτ Τουντσέλ, η Σιβάν Τσεμίλ Οζέν. Οι δηλώσεις της αυτές αποτελούν “κριτική ενός πολιτικού αντιπάλου, κάτι που είναι εντός των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης”, πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η Τουντσέλ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να επικρίνει έναν πολιτικό της αντίπαλο. Σύμφωνα με την ίδια, οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια απόπειρα “να παρεμποδιστεί η ελευθερία και η σκέψη, η έκφραση και η οργάνωση, κυρίως η ελευθερία άσκησης πολιτικής”.

Η Τουντσέλ είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο με το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το 2019 είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο είναι εκτός νόμου στην Τουρκία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Η κατηγορία της προσβολής του προέδρου επισύρει ποινή έως και τεσσάρων ετών φυλάκιση στην Τουρκία. Αυτές οι υποθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 30% το 2019, με 26.115 ανθρώπους να ερευνώνται. Από αυτούς περίπου 5.000 είναι αντιμέτωποι με δίκες και 2.462 έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook