"Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε πρώτα εμείς και μετά ν΄ αλλάξουμε τον κόσμο όλο! Ας το ξεκινήσουμε! Από σήμερα…" υποστηρίζουν τα παιδιά

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο έχει οριστεί η σημερινή και για τον λόγο αυτό ο δάσκαλος και μαθητές του ΣΤ' 2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων πραγματοποίησαν δράσεις, με κεντρικό μήνυμα τον σεβασμό των πεζών, τη μικρότερη χρήση ΙΧ στις πόλεις και την αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο δάσκαλο και οι μαθητές του ΣΤ' 2:

"Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

Είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε συμπεριφορές, να προβληματιστούμε, να σχεδιάσουμε πόλεις φιλικές προς το περιβάλλον, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας ως πεζοί, να μπορούμε να περπατάμε κι όχι απλά να μεταφερόμαστε! Στα θύματα του αυτοκινήτου δεν υπολογίζονται μόνο οι πεζοί αλλά και οι πάσχοντες από τις ασθένειες της καθιστικής ζωής. Εξάλλου η προστασία της κυκλοφορίας των πεζών συμβάλει στην ευημερία και στην υγεία των πολιτών κι αποτελεί ένδειξη πολιτισμού. Όλοι όσοι έχουμε επισκεφτεί σύγχρονες πόλεις με σεβασμό απέναντι στον πολίτη εντυπωσιαζόμαστε από τα μεγάλα, καθαρά και καλής ποιότητας πεζοδρόμια, τους μεγάλους ποδηλατοδρόμους και την πειθαρχημένη οδική συμπεριφορά! Εξάλλου είναι δικαίωμά μας…

Η τάξη μας το Στ΄2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων συμμετείχε στην Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο προσκαλώντας τον κ. Φραγκιουδάκη Αντώνη από τον Ποδηλατικό Αθλητικό Όμιλο Χανίων Κύδων να μας μιλήσει και να μας εξηγήσει πως θα μπορούσαμε, να βάλουμε το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας, κάτι που είναι αναγκαίο ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή του Κορονοϊού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με όσο το δυνατόν λιγότερους κινδύνους.

Στο παρκάκι που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας, μαζί και με το δάσκαλό μας Βαγγέλη Παγωνίδη πραγματοποιήσαμε ένα βιωματικό μάθημα με πρωταρχικό στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς!

Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή ημέρα- 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο- δεν αποτελεί για εμάς τους μαθητές και μαθήτριες του Στ΄2 έτσι απλά μόνο  μια ακόμα Παγκόσμια ημέρα όπως τόσες άλλες, αλλά  την έναρξη για αλλαγή συμπεριφοράς όχι μόνο δική μας, και της οικογένειάς μας αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας.

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε πρώτα εμείς και μετά ν΄ αλλάξουμε τον κόσμο όλο! Ας το ξεκινήσουμε! Από σήμερα…"