Για το ενδεχόμενο νέου lockdown μίλησαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το ενδεχόμενο νέου lockdown κυριάρχησε στην ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό, καθώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δέχθηκαν πληθώρα ερωτήσεων για το συγκεκριμένο θέμα. Την ίδια στιγμή προειδοποίησαν άτομα που έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 65 έτη, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε κατηγορηματικός σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, σε επίπεδο δήμων. Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, είπε πως «δεν υπάρχουν και διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία λογική και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εφαρμογής κάτι τέτοιου. Είναι ουτοπικό. Είναι εξωπραγματικό».

«Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα τόσο ο κάθε δήμος, όπου φαίνεται να υπάρχει μία έξαρση της πανδημίας, μία αυξητική τάση, όσο και εμείς σε επίπεδο καθολικών ελέγχων σε περιοχές ή σε μονάδες ή σε χώρους που θα μπορούσαν να αποτελούν εστία με περισσότερα κρούσματα. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στους επιδημιολόγους και τις θέσεις τους, σημειώνοντας πως τα μέτρα που έχουν ξεκινήσει τώρα θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα αποδώσουν ή όχι και τόνισε για άλλη μια φορά πως αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο «μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή» δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

«Για κάθε βήμα που κάνουμε υπάρχει μια διαφορετική άποψη στο αν έχουμε καθυστερήσει ή όχι. Αυτό αποδεικνύεται στην πορεία.  Εμείς καθημερινά παίρνουμε υπόψη μας πάρα πολλά συγκεκριμένα κριτήρια. Κριτήρια που αφορούν πρώτον στα στοιχεία που αναλύουν οι επιδημιολόγοι μας και στα στοιχεία τα οποία έχουμε σε σχέση με τις αναλύσεις του EVA και τις αναλύσεις που έχουμε σε επίπεδο ιχνηλατήσεων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Εάν όλοι μας φοράμε τη μάσκα, αν όλοι μας κρατήσουμε τις αποστάσεις, αν όλοι μας είμαστε προσεκτικοί στα θέματα υγιεινής, είναι η καλύτερη απάντηση, είναι το καλύτερο lockdown απέναντι στον ιό, είναι η άμυνα απέναντι στον ιό. Δεν σημαίνει, όμως, ότι κάθε μέρα δεν παρατηρούμε τα επιμέρους κριτήρια ή επιμέρους ζητήματα που μπορούν να προκύπτουν», πρόσθεσε.

«Το μέτρο που αφορά στην καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι ένα επόμενο βήμα από την φάση που βρισκόμαστε τώρα. Τα οποία μέτρα, κλιμακωτά φτάνουν στο τελευταίο μας μέτρο που είναι το lockdown, από το οποίο θεωρώ ότι είμαστε αρκετά μακριά», επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε: «Δεν έχει γίνει συζήτηση στην επιτροπή για ένα lockdown, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματά του. Στο πρώτο κύμα η εξάπλωση του ιού ήταν ραγδαία, δεν την περιμέναμε. Το lockdown ήταν μέτρο έκτακτης ανάγκης. Εφαρμόσαμε μέτρα το καλοκαίρι που είχαν απόδοση. Ελπίζουμε και περιμένουμε να αποδώσουν. Εννοείται ότι υπάρχει ως ύστατο μέτρο επειδή είχε αποτέλεσμα, αλλά είναι το ύστατο μέτρο».

Επιπλέον, ο καθηγητής κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Τέσσερα χρώματα για την κατάσταση σε κάθε Δήμο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στην κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο «για πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα» και  ειδικά στην Αττική, ενώ επισήμανε ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής βρίσκεται  στο «πορτοκαλί».

Πρόσθεσε πάντως ότι  όπου εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και υπενθύμισε τα νέα μέτρα που ισχύουν  μέχρι τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφορά και των χώρων εργασίας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα covid19.gov.gr θα υπάρχει χάρτης ανά δήμο και περιφερειακή ενότητα με τέσσερα χρώματα μένο (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) για τον βαθμό επικινδυνότητας σε κρούσματα κορωνοϊού. Στην πλατφόρμα αυτή, με χρήση του Ταχυδρομικού Κώδικα του τόπου κατοικίας τους, οι πολίτες θα βλέπουν επίσης τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, ανά τομέα δραστηριότητας.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα για πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αφετηρία από την Πέμπτη και ισχύ σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σήμερα ενεργά είναι 4.363 κρούσματα, 1.738 ασθενείς πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ 8.703 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook