«Σήμα κινδύνου» και από το Κρατικό Νίκαιας

Στα όρια ασφυξίας τα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. SOS από τον Ευαγγελισμό. Κραυγή αγωνίας από έξι διευθυντές κλινικών και τον πρόεδρο της επιτροπής λοιμώξεων.

Την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές – κλειδιά του «Ευαγγελισμού», συναντήθηκαν για να μοιραστούν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας. Το έγγραφο που συνέταξαν αποτελεί «κραυγή αγωνίας» για τις ήδη ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας που μοιραία θα οδηγήσουν σε «εκπτώσεις» στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας ενόσω ο αριθμός των κρουσμάτων καλπάζει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», στις περιγραφές τους διαπιστώνει κανείς ότι η πίεση που δέχεται το νοσοκομείο είναι διαφορετική από εκείνη του πρώτου κύματος. Οι κύριες διαφορές αφορούν την ηλικία, το κοινωνικό και εθνολογικό προφίλ των ασθενών, την επίπτωση των ασυμπτωματικών φορέων που είτε ήδη νοσηλεύονται για άλλη αιτία ή προσέρχονται ως χρονίως πάσχοντες στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία, την ένταση της προσοχής για την πιθανή εντόπιση εξωγενούς επιμόλυνσης του προσωπικού.

Ομως, παράλληλα οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» σηκώνουν το βάρος των εκκρεμοτήτων που δημιούργησε το lockdown προς τακτικούς ασθενείς. Επιπλέον, «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική», αναφέρεται στην ίδια επιστολή.

Μοιραία, σε μία περίοδο αυξημένης ζήτησης οι αντοχές του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας ήδη εξαντλούνται. Τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50% – με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στη λίστα αναμονής εκ νέου ασθενείς –, στη ΜΕΘ καταγράφεται πληρότητα που πλέον αγγίζει το 100%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο των εξαγωγών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες «υπερφόρτωσης».

«Ο συνδυασμός όλων αυτών μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο μας και στο ΕΣΥ γενικότερα, λόγω του κεντρικού ρόλου και της σημαντικής συμβολής μας στον μηχανισμό αντιμετώπισης της πανδημίας».

Ετσι, σε μόλις 54 λέξεις οι συνυπογράφοντες της επιστολής –Σπύρος Ζακυνθινός, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Δατσέρης, διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα, Γεράσιμος Μάντζαρης, διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τομέα, Στέλιος Τσαγκαράκης, διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα, Στέφανος Στεφανάκης, διευθυντής του Α’ Χειρουργικού Τομέα, Γεώργιος Χαρκιολάκης, διευθυντής του Β’ Χειρουργικού Τομέα και Βασίλης Παπασταμόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων – συμπυκνώνουν την αγωνία τους για εκείνα που έρχονται και προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για… χάσιμο.

Διευκρινίζουν δε, ότι «είμαστε διαθέσιμοι και πάλι να συνδράμουμε και πέραν των δυνατοτήτων μας, έχοντας ως μόνο όριο την αρχή «Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν», η οποία μας ώθησε να καταθέσουμε το παρόν κείμενο».

Αδειάζουν κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό

Τη δραματική κατάσταση στον Ευαγγελισμό και την οριακή κατάσταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και γιατρός στον Ευαγγελισμό, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης. Αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 χρόνια, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, είπε η Ματίνα Παγώνη.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία. «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» σημείωσε και περιέγραψε πως «εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Προτάσεις

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι διευθυντές νευραλγικών τομέων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, προχωρούν ομόφωνα στις εξής προτάσεις:

Τη λειτουργία καταλυμάτων που θα στεγάσουν προσωρινά ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι δεν έχουν στέγη ή διαβιούν σε συνθήκες που ευνοούν την υπερμετάδοση.
Την αύξηση της διαθεσιμότητας σε μοριακούς ελέγχους για νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς ειδικών μονάδων.
Τη διάθεση μεταφραστών γλωσσών που ομιλούν οι πολυπληθέστερες ομάδες των μεταναστών.
Την άμεση αποφόρτιση του νοσοκομείου από ασθενείς Covid-19 σε απλή νοσηλεία, με διακομιδή σε άλλα ιδρύματα.
Τον σαφή προσδιορισμό, υπό τις παρούσες συνθήκες, του αριθμού κλινών ΜΕΘ και κλινών θαλάμου που θα διατίθενται για ασθενείς με Covid-19.
Την ισόρροπη στελέχωση και την ανάπτυξη των Τμημάτων με γνώμονα τις διαχρονικές ανάγκες και όχι μόνον τις συγκυριακές.

«Σήμα κινδύνου» και από το Κρατικό Νίκαιας

Εν τω μεταξύ, «σήμα κινδύνου» εξέπεμψε χτες και το νοσοκομείο «Νίκαιας» καθώς εξ’ αιτίας των συνθηκών υποστελέχωσης και των προβλημάτων σε υποδομές το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΕΙΝΑΠ) και Νευροχειρούργος στο ίδιο νοσοκομείο, Παναγιώτης Παπανικόλαου, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της πτέρυγας Covid για λόγους ιατρικής δεοντολογίας, που εντούτοις δεν έγιναν δεκτές.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «κατά την γενική εφημερία της περασμένης Κυριακής, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ αγνόησαν όλες τις εκκλήσεις μας παραβιάζοντας κάθε όριο ασφαλείας όσον αφορά τα θετικά κρούσματα και τα ύποπτα που μεταφέρονταν στο νοσοκομείο». Και προσθέτει: «η αύξηση κρεβατιών Covid γίνεται ερήμην των επιστημονικά υπευθύνων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook