Άσκηση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Χανίων

Την  ρύπανση της θάλασσας στο ενετικό λιμάνι Χανίων και στο σημείο όπου δένουν τα σκάφη αναψυχής, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν εργαζόμενοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων και εθελοντές μαζί με την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος που πιστοποιεί τον φορέα, υπο την επίβλεψη των στελεχών του Λιμενικού.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε το πρωί προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη ο εξοπλισμός τον οποίο έχει προμηθευτεί το Λιμενικό Ταμείο  έτσι ώστε να γίνει δυνατή η αντιμετώπιση μικρής ρύπανσης από πετρελαιοειδή.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, από σκάφος που είναι δεμένο σε προβλήτα μπροστά από το ΚΑΜ, υπήρξε διαρροή καυσίμων στην θάλασσα και οι εμπλεκόμενοι μετέφεραν και άπλωσαν γύρω από το σκάφος το ειδικό πλωτό φράγμα προκειμένου να μην εξαπλωθούν τα πετρελαιοειδή και στην συνέχεια να αντληθούν από το νερό.

Στις λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στο ενετικό λιμάνι αναφέρθηκε ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος Χανίων Υποπλοίαρχος Ευάγγελος Κοκολογιαννάκης.

Όπως επεσήμανε ο εξοπλισμός πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές προκειμένου να εξασφαλίζει πως δεν θα εξαπλωθεί τυχόν ρύπανση εκτός του χώρου του λιμένα αλλά και για να περιοριστεί γύρω από το σκάφος που την προκάλεσε.

Στην συνέχεια και αναλόγως με το είδος του υλικού της ρύπανσης γίνεται και ο καθαρισμός της θάλασσας. Δηλαδή εάν πρόκειται για πετρέλαιο, μαζουτ, τότε ρίχνονται ειδικά χημικά φιλικά προς το περιβάλλον που διαλύουν την πετρελαιοκηλίδα, ενώ εάν πρόκειται για ελαφρά καύσιμα γίνεται απορρόφησή τους με ειδικές πετσέτες ή αν είναι απλή βενζίνη αυτή διαλύεται μέσω της εξάτμισης.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν έχει χρειαστεί να υπάρξει τέτοια επέμβαση στον χώρο του ενετικού λιμένα, είπε ο κ. Κοκολογιαννάκης, αναφερόμενος και στο πως μπορεί να προκληθούν τέτοια ατυχήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook