Κάλεσμα συμμετοχής στη διαμαρτυρία που διοργανώνεται στην πόλη των Χανίων την Παρασκευή στις 19.00 απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης στους πολίτες.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί έκφραση αντίδρασης απέναντι στην επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο στη βάση της Σούδας. Μάλιστα η Επιτροπή Ειρήνης θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων την ημέρα επίσκεψης του Πομπέο στα Χανιά. 

Στην ανακοίωσή της η Επιτροπή αναφέρει:

«Έφτασαν ντυμένοι «φίλοι»

αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.
Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε
παρά μόνο σίδερο και φωτιά.»

Σεφέρης: Άξιον Εστί

“Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθούν ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο. Και κυρίως ενάντια στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να σπρώξουν – με φανερές ή κρυφές διαπραγματεύσεις, με ή χωρίς θερμό επεισόδιο – Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών και των «οδυνηρών», σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, «συμβιβασμών» για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, της  Ανατολικής Μεσογείου και την επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος των: Αφ’ ενός τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια να μπορούν ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύονται τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και αφ’ ετέρου να απομακρυνθεί η Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας, για να μην αδυνατίσει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο

Αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας των κανονιοφόρων στη χώρα μας και όχι τα ευρωατλαντικά παραμύθια περί υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Και από εδώ, από τη Σούδα –  ένα χρόνο μετά από την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας για την ενίσχυση και επέκταση των βάσεων – θέλει να στείλει μήνυμα ότι το μακρύ και δολοφονικό χέρι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι εδώ.  Αυτό το χέρι είναι που έσφαξε τους λαούς στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, σε άλλες χώρες της Αφρικής και συνεχίζει να διεξάγει επεμβάσεις στην περιοχή. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαπάλη για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή όχι προς όφελος των λαών, αλλά προς όφελος μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει την επιθετικότητα και τις διεκδικήσεις της στην περιοχή. Αμφισβητεί στην πράξη τα σύνορα και τις συνθήκες που τα καθορίζουν, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ενώ πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο οι παραβιάσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη  συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που φέρνει και την ελληνική υπογραφή.

Η στάση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα πασχίζουν να παρουσιάσουν ως δήθεν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, καταρρίπτουν πανηγυρικά τους παραπάνω ισχυρισμούς. Η ίδια η πραγματικότητα φανερώνει τον πραγματικό χαρακτήρα ενώσεων όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ως λυκοσυμμαχίες, ως εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών, από τις οποίες οι  εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό, αλλά απεναντίας οδηγούν τους λαούς των χωρών στο πολεμικό σφαγείο. Ο χαρακτήρας τους, όμως, ως λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, που καλείται να τα πληρώσει πολύ ακριβά με τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός και που είναι ενταγμένα όχι στην υπόθεση της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αλλά στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή.

 Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του: Ο «εύκολος», «ρεαλιστικός» δρόμος με το λαό στη γωνία, να περιμένει μάταια από τα παζάρια της ελληνικής αστικής τάξης με τους «διεθνείς εταίρους» της να υπηρετήσουν τάχα τα δικά του συμφέροντα, δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε μάταιος. Αυτόν τον επιζήμιο δρόμο των «ισχυρών συμμάχων» και των «απάνεμων λιμανιών» τον γεύτηκε ο λαός και βρίσκει μπροστά του όλο και πιο μεγάλες φουρτούνες. Τα δοκίμασε όλα: Τις «μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες», τις Συνόδους Κορυφής με «αποφάσεις και ψηφίσματα απομόνωσης της Τουρκίας», τις «ελληνοαμερικανικές συμφωνίες – ασπίδα κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας» με πολλαπλασιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και πέραν της Σούδας. Δοκίμασε ακόμα τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως η «ΙRINI» της ΕΕ. Μέχρι και στο Μάλι, στην Αφρική, ή την αποστολή πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία για να πολεμήσει κατά του Ιράν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια.  

Ο λαός μπορεί και πρέπει να δώσει τη λύση. Μαχητική συστράτευση για να απεμπλακεί ο λαός μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Απεμπλοκή του λαού σημαίνει να απαλλαγεί από τον κυκεώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου τον εμπλέκει η ελληνική αστική τάξη. Απεμπλοκή σημαίνει να απορρίψει τα κριτήρια με βάση τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και οδηγούν στην επικίνδυνη διελκυστίνδα «συνεκμετάλλευση ή πολεμική σύγκρουση». Η συνεκμετάλλευση δεν έχει καμία σχέση με δίκαιη, ισότιμη και πραγματική συνεργασία, αλληλοσεβασμό πάνω σε κάποιους κοινά αποδεκτούς όρους. Δεν έχουμε να κάνουμε με συμφωνίες μεταξύ λαών που έχουν τη δική τους εξουσία και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματεύονται και λύνουν μία εκκρεμότητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με συμφωνίες ανάμεσα σε ληστές. Ανάμεσα σε μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια και κυβερνήσεις που πριν από όλα τσακίζουν τους λαούς τους. Η συνεκμετάλλευση προετοιμάζει τον επόμενο γύρο αμφισβητήσεων και συγκρούσεων.

Απεμπλοκή σημαίνει να επιδιώξει να επικρατήσει το μοναδικό ασφαλές κριτήριο για την ειρηνική συμβίωση και συνεννόηση των λαών, η μη αλλαγή συνόρων και η μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με βάση τις διεθνείς Συνθήκες που τα καθορίζουν. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν είναι «οικόπεδα» της αστικής τάξης. Αποκτούν νόημα μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε, με το διώξιμο των στρατιωτικών βάσεων, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Απεμπλοκή σημαίνει να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε μαγνήτη ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εμπόλεμη ζώνη.

Απεμπλοκή σημαίνει χειραφέτηση του εργαζόμενου λαού, που αμφισβητεί και συγκρούεται με την εξουσία του κεφαλαίου, που συνειδητοποιεί ο ίδιος πως τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και η ζωή του ασφυκτιούν, καταπνίγονται μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποφασίζοντας να παλέψει για την αποδέσμευσή του από αυτές τις λυκοσυμμαχίες, με την εξουσία στα δικά του χέρια.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ο λαός να απαρνηθεί την αναμονή, το ρόλο αμέτοχου παρατηρητή. Να προβληματιστεί γιατί οι κυβερνήσεις διαδοχικά και εναλλάξ περιορίζουν το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία. Στοχοποιούνται οι λαϊκές διαδηλώσεις. Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να παρέμβει αποφασιστικά κόντρα στις επικίνδυνες εξελίξεις που απεργάζονται σε βάρος του. Να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

 Ο αντίπαλος λοιπόν αποδεδειγμένα προετοιμάζεται, το κρίσιμο ζήτημα είναι να κάνει το ίδιο και ο λαός. Να πιστέψει στην αστείρευτη δύναμή του και να τη δείξει στο δρόμο των αγώνων.

Σ΄ αυτούς τους αγώνα καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία:

Να ξεσηκωθούν ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.  Να συμμετάσχουν στην πικετοφορία που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης σε όλες τις γειτονιές της πόλης την Παρασκευή στις 19:00 και στην συγκέντρωση στην Πλατεία της Αγοράς την ημέρα που θα επισκεφθεί την πόλη μας το γεράκι του πολέμου, ο Μ. Πομπέο.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook