Σε τηλεδιάσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων των ευρωμεσογειακών Περιφερειών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπουργείων των χωρών μελών της EUSAIR και θέμα την ενσωμάτωση των Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialisation Strategies – S3) στις Ευρωπαϊκές Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές στην περιοχή Αδριατική – Ιόνιο συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης, οι οποίες στηρίζονται
στους 4 θεματικούς πυλώνες: Αγροδιατροφικός, Πολιτισμός – Τουρισμός, Περιβάλλον και Γνώση. Στόχος είναι η δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων / υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και ενίσχυση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης, ως Αντιπρόεδρος της CPMR (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Νησιωτικών, Παράκτιων Περιφερειών) τόνισε τη σημασία εφαρμογής των παραπάνω προτεραιοτήτων και στον θαλάσσιο τομέα (καταδυτικός τουρισμός, θαλάσσια βιοτεχνολογία, γαλάζια ανάπτυξη και αστικός χωροταξικός σχεδιασμός, ενίσχυση των υποδομών θαλάσσιας έρευνας).

Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί ήδη ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά έργα μέσω διαπεριφερειακών συνεργασιών για την προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας και του βιώσιμου τουρισμού (όπως είναι τα : Mistral, Caponlitter, Bluefasma κ.ά).

Επίσης, σχετικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Μακροπεριφερειακής για την Αδριατική – Ιόνιο (EUSAIR), επεσήμανε τις προκλήσεις που
αντιμετωπίζει η Κρήτη και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών στρατηγικών και ιδιαίτερα της προώθησης της Γαλάζιας Οικονομίας με την υποστήριξη και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook