Η κόντρα των δύο χωρών σημάδεψε τις συζητήσεις για την πανδημία και το κλίμα, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να προειδοποιεί ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα σχίσμα του πλανήτη σε δύο αυτοκρατορίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ πρότειναν εξωφρενικά αντικρουόμενες αντιδράσεις στην πανδημία του κοροναϊού την Τρίτη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κατηγορεί το Πεκίνο ότι εξαπέλυσε μια «πανούκλα» στον πλανήτη – και τον Κινέζο ομόλογό του να παρουσιάζει τον ιό ως μια ευκαιρία για παγκόσμια συνεργασία.

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τραμπ εξαπέλυσε ρητορική επίθεση στην Κίνα, που έμοιαζε σχεδιασμένη για τα αυτιά των Αμερικανών πολιτών.

Αναφερόμενος στους 200.000 νεκρούς του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ο Τραμπ υποσχέθηκε ένα «λαμπρό μέλλον», ενώ είπε ότι ο πλανήτης «πρέπει να κάνει το κράτος που απελευθέρωσε αυτή την πανούκλα στον πλανήτη, την Κίνα, να λογοδοτήσει».

Ο Τραμπ βρήκε επίσης την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΠΟΥ, περιγράφοντάς τον ψευδώς ως «ουσιαστικά ελεγχόμενο από την Κίνα» και ισχυριζόμενος – και πάλι ψευδώς – ότι ο διεθνής οργανισμός είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ έχει αναμορφωθεί από την πανδημία, καθώς για πρώτη φορά στα 75 χρόνια της ιστορίας της πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως. Όμως οι έντονες διαφωνίες για τη διεθνή απόκριση στον κοροναϊό – αλλά και οι αντικρουόμενες απόψεις Κίνας και ΗΠΑ – ήταν διαρκώς εμφανείς.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διανείμει εμβόλιο και είπε: «Θα νικήσουμε τον ιό και θα βάλουμε τέλος στην πανδημία», πριν προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή ευημερίας, συνεργασίας και ειρήνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν επικριτικός και απέναντι στον ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός θα πρέπει να εστιάσει σε αυτά που περιγράφει ως «πραγματικά προβλήματα του πλανήτη», όπως «η τρομοκρατία, η καταπίεση των γυναικών, η εξαναγκαστική εργασία, η διακίνηση ναρκωτικών, η διακίνηση ανθρώπων, οι θρησκευτικές διώξεις και η εθνική εκκαθάριση θρησκευτικών μειονοτήτων».

Ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, έδωσε αμέσως την απάντησή του, λέγοντας: «Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Αυτή τη στιγμή, ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία, αλλά όχι αντιπαράθεση».

Το μήνυμα της συνεργασίας επαναλήφθηκε πολλές φορές στην ομιλία του Σι, στην οποία ο Κινέζος ηγέτης παρουσίασε τον εαυτό του ως φίλο του ΟΗΕ και πρόσφερε επιπλέον χρήματα για την εύρεση εμβολίου για τον κοροναϊό, ενώ ορκίστηκε ότι το Πεκίνο δεν έχει «καμιά πρόθεση να πολεμήσει, είτε στο πλαίσιο ψυχρού, είτε θερμού πολέμου, με καμία χώρα».

Ο Σι τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να αμβλύνουμε διαφορές και να επιλύουμε διαφωνίες με τους άλλους, μέσα από το διάλογο και τη διαπραγμάτευση. Δεν θα προσπαθήσουμε να αναπτυχθούμε μόνο εμείς ως χώρα ούτε θα εμπλακούμε σε παιχνίδια μηδενικού πηλίκου. Η μονομέρεια έχει πεθάνει».

Σε αντίστοιχους τόνους με την άποψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Σι κάλεσε σε μια παγκόσμια απόκριση στην πανδημία, συντονισμένη από τον ΠΟΥ – από τον οποίο ο Τραμπ έχει αποσυρθεί, και στον οποίο ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να εντάξει εκ νέου τις ΗΠΑ.

Όπως είπε: «Το να θάβουμε το κεφάλι μας στην άμμο σαν στρουθοκάμηλοι μπροστά στην οικονομική παγκοσμιοποίηση ή να προσπαθούμε να την πολεμήσουμε με το κοντάρι του Δον Κιχότη, πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της ιστορίας. Ας είμαστε σαφείς: Ο πλανήτης δεν θα επιστρέψει ποτέ στην απομόνωση».

Ο Τραμπ προσπάθησε να διευρύνει την επίθεσή του προς την Κίνα πέρα από το ζήτημα του κοροναϊού, καταδικάζοντας το ιστορικό εκπομπών άνθρακα της χώρας, αλλά και τις μεθόδους απόρριψης πλαστικού.

Όπως τόνισε: «Εκείνοι που επιτίθενται στο εξαιρετικό περιβαλλοντικό ιστορικό της Αμερικής ενώ αγνοούν την ακραία ρύπανση της Κίνας, δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Το μόνο που θέλουν είναι να τιμωρήσουν την Αμερική. Δεν θα το ανεχτούμε».

Όπως ο Σι φάνηκε προετοιμασμένος για την απρόσμενη αφορμή που βρήκε ο Τραμπ για να του επιτεθεί, λέγοντας ότι η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει βήματα προκειμένου να φτάσει τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2060.

Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε επίσης την πρόθεσή του να ενισχύσει τις δεσμεύσεις της Κίνας στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα – από την οποία ο Τραμπ έχει επίσης αποσυρθεί.

Όταν έφτασε η σειρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε και τις δύο υπερδυνάμεις για την παράλυση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ μαίνεται η πανδημία και η κλιματική κρίση.

Σε μια ομιλία που διήρκεσε 48 λεπτά – χρόνο τριπλάσιο από αυτόν που του αναλογούσε – ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι τα μέλη του συμβουλίου «δεν ήμασταν σε θέση να συναντηθούμε όπως θα επιθυμούσαμε, επειδή δύο από εμάς προτίμησαν να κάνουν επίδειξη της εχθρότητάς τους προς τη συλλογική αποτελεσματικότητα».

Ο Μακρόν απέρριψε και τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι έχουν επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ στο Ιράν, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για «μέγιστη πίεση» έχει αποτύχει.

Στη δική του ομιλία, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν τη στήριξη μόνο της Δομινικανής Δημοκρατίας, στο 15μ,ελες συμβούλιο ασφαλείας για την προσπάθειά της να επαναφέρει τις κυρώσεις.

«Είναι μια νίκη, όχι μόνο για το Ιράν, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα», τόνισε ο Ρουχανί. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μας επιβάλουν ούτε κυρώσεις, ούτε πόλεμο».

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Γκοτέρες προσπάθησε να πείσει την 193μελή συνέλευση να αναγνωρίσει ότι ο πλανήτης ζει στιγμές με αέρα 1945 και απαιτείται συνεργασία σε κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο για να μην διχαστεί σε δύο ανταγωνιζόμενες αυτοκρατορίες.

Προειδοποιώντας ότι «κινούμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση», ο Γκουτέρες σημείωσε: «Ο πλανήτης μας δεν μπορεί να αντέξει ένα μέλλον όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίας σπάνε τον πλανήτη στη μέση. Ένα τεχνολογικό και οικονομικό σχίσμα, αναπόφευκτα αυξάνει τον κίνδυνο γεωστρατηγικού και στρατιωτικού σχίσματος. Πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει και το πολιτικό του σχόλιο. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τον κοροναϊό και παρότρυνε για άλλη μια φορά τους παγκόσμιους ηγέτες να ακολουθήσουν την επιστήμη και να αναγνωρίσουν ότι ο κοροναϊός δεν ήταν παρά μια πρόβα για τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον.

Ο Γκουτέρες κέρδισε την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, που πρότεινε συνέδριο για την ανταλλαγή πληροφοριών από τις έρευνες για εμβόλιο κοροναϊού και ζήτησε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον ΠΟΥ.

Ο πρώτος ηγέτης που μίλησε ήταν ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος χρησιμοποίησε την περίσταση για να αρνηθεί ότι έκανε λάθη στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα του, και για να ισχυριστεί ότι η Βραζιλία περιγράφεται αδίκως ως ο μεγάλος κακός της κλιματικής κρίσης.

Τη στιγμή που οι φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται στην Παντανάλ, τη μεγαλύτερη ζούγκλα του κόσμου, ο Μπολσονάρου υποστήριξε ότι η Βραζιλία είναι θύμα «εκστρατείας παραπληροφόρησης».

Η Βραζιλία βίωσε περισσότερους από 137.200 θανάτους από κοροναϊό – η μόνη χώρα που είδε περισσότερους νεκρούς είναι οι ΗΠΑ – και ο Μπολσονάρου αντιμετώπισε κατηγορίες για καταστροφικά λάθη στη διαχείριση της κρίσης, αφού υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και υπονόμευσε τα μέτρα περιορισμού.

Σε μια ομιλία που έμοιαζε επίσης να απευθύνεται στο λαό της χώρας του, ο Μπολσονάρου αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την ανάγκη για μέτρα lockdown και κατηγόρησε τον Τύπο για «πολιτικοποίηση» της ασθένειας, η οποία έχει ήδη μολύνει 4,6 εκατ. Βραζιλιάνους.

Πηγή: www.theguardian.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook