Η κυβέρνηση στη Βρετανία εκτίμησε πως την 1η Ιανουαρίου του 2021 έως και 7.000 νταλίκες μπορεί να μπλοκαριστούν στα σύνορα αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις μετά Brexit εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

Και σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση μπορεί να χρειαστεί να ακόμη και δυο ημέρες για να περάσουν τη Μάγχη στην περίπτωση που Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους μετά το Brexit.

«Δεν πρόκειται για πρόβλεψη» αλλά για μια «άσκηση προκειμένου να διαπιστώσουμε τι θα μπορούσε να συμβεί στη χειρότερη περίπτωση» είπε στο κοινοβούλιο ο υφυπουργός Μάικλ Γκόουβ. Μετά το Brexit στις 31 Ιανουαρίου, η χώρα εξακολουθεί να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κατά την μεταβατική περίοδο που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Το σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε ο Γκόουβ βασίζεται σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες μόνο το 50-70% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 20-40% των μικρομεσαίων θα ήταν έτοιμες για να εφαρμόσουν αυστηρά «τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις».

Click4more: Brexit: Τα σχέδια Τζόνσον για να παραβιάσει τη συμφωνία με την ΕΕ

Έτσι, μόνο το 30-60% των φορτηγών θα έφταναν στα σύνορα έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να περάσουν τα εμπορεύματά τους στην άλλη πλευρά. Ο Γκόουβ υποστήριξε ότι οι γαλλικές αρχές «θα τα έστελναν πίσω στα σύνορα, μπλοκάροντας τη διάβαση Ντόβερ-Καλαί» ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα να σχηματιστεί ουρά 7.000 οχημάτων στο Κεντ.

«Είναι προτιμότερο να γνωρίζει όλος ο κόσμος από τώρα τι απαιτείται για να είναι προετοιμασμένοι, αντί να βρεθούμε αντιμέτωποι με επιπρόσθετα προβλήματα την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί προσπαθούν να συμφωνήσουν για τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης τους, όμως οι συνομιλίες για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου έχουν βαλτώσει. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο για να συναντηθεί, για άλλη μία φορά με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ, πριν από τον επόμενο γύρο των επίσημων διαπραγματεύσεων, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook