Για προωρη ανατροπή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Αθήνας, κάνουν λόγο τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ενώ η Κομισιόν τηρεί σιγήν ιχθύος και επισήμως η εκπρόσωπός της, Καρολίνα Κότοβα, αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με την ανακοίνωση περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αλλά και για τα περί ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. Ανεπισήμως όμως στις Βρυξέλλες μιλούν για πολιτική απάτη της Ελλάδος.

«Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν  σχετικά με τις αποφάσεις του συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη» αναφέρει η γερμανική Handelsblatt.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το \”ναι\” των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ».

«Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας» αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα όπως αναφέρει το protothema.gr, σημειώνει τα γκάλοπ που δείχνουν ότι 60% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τους χειρισμούς στην οικονομική πολιτική και χρεώνει στην πολιτική κρίση στην Ελλάδα την πτώση στη Wall Street.

«Oι αγορές αντιδρούν στα άσχημα νέα από την Αθήνα» αναφέρουν και οι γερμανικοί Financial Times.

Mε σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι ευρωαγορές – καίτοι δεν πρόλαβαν τις καταιγιστικές εξελίξεις από την Αθήνα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού – ενώ και η Wall Street που πρόλαβε την είδηση του δημοψηφίσματος, βρέθηκε υπό πίεση παρότι από νωρίς υποχωρούσε  λόγω του “κανονιού” της MFGlobal, της πρώτης αμερικανικής επενδυτικής που «σκάει» λόγω της έκθεσής της στο ευρωπαϊκό χρέος.

Η πρώτη ανάγνωση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Και σε κάθε περίπτωση όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στρέψει τα μάτια τους και πάλι στην Ελλάδα, ενώ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της ηπείρου παρακολουθούν «μουδιασμένα» τις ραγδαίες εξελίξεις.

«Το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφορικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσονται αντίθετοι στα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειακές συμβάσεις».

Για μια ριψοκίνδυνη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” αναφερόμενη στο εσωτερικό μέτωπο που καλείται να κατευνάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς εκτός από τους αγανακτισμένους Έλληνες, πρέπει να πείσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Σε δημοψήφισμα οι Έλληνες για το πακέτο διάσωσης» γράφει και η γαλλική “Le Monde”. «Μπροστά στο φόβο της απώλειας εθνικής κυριαρχίας ο Γιώργος Παπανδρέου δυναμιτίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής επιλεγέντας να λάβει καθαρή λαϊκή εντολή, καθώς περίπου 6 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την απόφαση για το «κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Η Hamburger Abendblatt αναφέρει ότι Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται να εκπλήσσεται από το δημοψήφισμα στην Αθήνα. Πρόκειται για \”εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημα στοιχεία και δεν χρειάζονται καν σχόλια, φέρεται να σχολίασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών της ζώνης του ευρώ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχουν «σαφείς προσδοκίες». «Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Όλοι τη στιγμή αυτή εργάζονται με μεγάλη ένταση» ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα.

Τα διεθνή πρακτορεία έκαναν πρωτοσέλιδη είδηση την ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά και ψήφο εμπιστοσύνης ενώ υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνει πως «η ευρύτερη συμφωνία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα».

Το πρακτορείο Associated Press σημειώνει πως «πολλοί βουλευτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως» και διευκρινίζει ότι δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα.

Το πρακτορείο Reuters με τίτλο που μιλά για «πολιτικό ρίσκο» αναφέρεται στο δημοψήφισμα και επισημαίνει τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων θεωρούν αρνητικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το κούρεμα του χρέους και ο νέο δάνειο. Παράλληλα εκτιμά ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απειλεί την Ευρωζώνη με μία νέα φάση στην κρίση χρέους, εξαιτίας της ξαφνικής απόφασής του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Και οι New York Times αναφέρονται στην ηλεκτρονική τους έκδοση στο δημοψήφισμα, στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για εκλογές, αλλά και στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Βήματος.

Παραίνεση προς τους Έλληνες να καταψηφίσουν την συμφωνία αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph, ενώ γίνεται λόγος για τον \”τρόμο\” που ένιωσαν οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει το δημοψήφισμα!

Η Βρετανική Guardian αναφέρει την είδηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και θυμίζει πως πρόκειται για το πρώτο δημοψήφισμα που θα γίνει μετά το 1974 όταν καταργήθηκε ο θεσμός της βασιλείας μετά την λήξη της δικτατορίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook