Η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και η Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε διάστημα έξι μηνών, όπως ανέφεραν στελέχη και των δύο κομμάτων.

Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένα ότι θα οργανωθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διεξαγωγή αρχικά βουλευτικών εκλογών, κατόπιν για την εκλογή προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και στη συνέχεια για την ανάδειξη του κεντρικού συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της ισλαμιστικής Χαμάς, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τις επαφές που είχαν μέλη της Φάταχ και της Χαμάς στην Τουρκία. «Αυτή τη φορά καταλήξαμε σε μια πραγματική ομοφωνία (…) οι διαιρέσεις έβλαψαν τον αγώνα μας και εργαζόμαστε για να βάλουμε ένα τέλος» είπε ο Αρούρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά από την Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές παρατάξεις ξεκίνησαν πρόσφατα διάλογο με την ελπίδα ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιπαλέψουν την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες του Κόλπου, όπως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Ο Ρατζούμπ είπε ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα εκδώσει ένα διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται η ημερομηνία των εκλογών.

πηγή: ΑΠΕ MΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook