Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του Ερντογάν

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η Άγκυρα καλεί κυρίως «εκείνες τις χώρες που έχουν στρατικοποιήσει νησιά που έχουν μη στρατικοποιημένο καθεστώς να έχουν κοινή λογική και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».

Στην ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου, γίνεται επίσης αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο για τη «δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής» με την Τουρκία να δηλώνει πως θέλει τον διάλογο.

«Το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Το ΣΕΑ καλεί την ΕΕ και όλους τους θεσμούς και τις χώρες που παίρνουν μέρος σε συγκρούσεις να έχουν “προσέγγιση σεβασμού προς τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των χωρών”», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook