Ενα ισχυρό καμπανάκι έκρουσε χθες ο πρωθυπουργός με το μήνυμά του στους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν θα γίνει lockdown, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Το μήνυμα ήταν σαφές από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη: «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

Οι λόγοι που έπεισαν τον Μητσοτάκη να μην ανακοινώσει lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η Επιτροπή έδωσε χθες καλούς λόγους που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σε lockdown.

Ο πρώτος είναι η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Σε υψηλό αριθμό, βέβαια, αλλά χωρίς να παρουσιάζει αύξηση την τελευταία εβδομάδα και υπάρχει αισιοδοξία ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Αττική, θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης. Ο μεγαλύτερος φόβος αφορούσε το κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχε ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποφεύγεται.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τον ρυθμό εισαγωγής νέων ΜΕΘ στο σύστημα υγείας, που προχωρά με βάση το πλάνο, και αναμένεται πριν από το τέλος του έτους να φτάσουν τις 1.200.

Το «καμπανάκι» και η επιλογή που έβαλε ο πρωθυπουργός στους πολίτες
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, έχουν τονίσει επανειλημμένως πως θέλουν να αποφευχθεί το «ύστατο σενάριο» ενός lockdown, κάτι που τόνισε για άλλη μία φορά χθες, κρούωντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, με ένα απλό δίλημμα προς τους πολίτες: «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

«Καθώς η απειλή για τη δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε εγρήγορση χωρίς νέα μέτρα, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί. Στόχος μας οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις για να αποφύγουμε τη μεγάλη παραχώρηση, σε κοινωνία και οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, και πρέπει με στοχευμένα μέτρα να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορωνοϊό, αντί να τον ακολουθούμε».

«Μαζί θα πετύχουμε και πάλι, ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία. Έχοντας τη θετική εμπειρία της άνοιξης, είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, που έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις που θα έχει μία απόφαση για οριζόντιο lockdown. «Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση, είπε.

Σύψας: Τα μέτρα έχουν επίδραση στην επιδημία -Θα έρθουν κι άλλα

Ο Νίκος Σύψας τόνισε το βράδυ πως οι λοιμωξιολόγοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Αττική, καθώς ήδη βλέπουν τα πρώτα θετικά σημάδια από τα μέτρα που ελήφθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, σε δόσεις, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Έχουμε μια σχετική σταθεροποίηση, βέβαια σε υψηλά νούμερα. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη», είπε ο καθηγητής στο Mega, τονίζοντας πως ακόμη η Αττική είναι σε «πορτοκαλί» και όχι «κόκκινο» συναγερμό.

«Είμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολη η κατάσταση επιδημιολογικά, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη», σημείωσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook