Πολιτικό διωγμό καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

Να προχωρήσει η Ιντερπόλ στην έκδοση κόκκινης ειδοποίησης σε βάρος του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα θέλει η κυβέρνηση της χώρας.

Ο Κορέα ζει τα τελευταία χρόνια στο Βέλγιο, μετά την πρόσφατη επικύρωση της πρωτόδικης καταδίκης του σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για υπόθεση διαφθοράς.

«Μιλάμε για μια ποινή η οποία έχει ήδη επικυρωθεί» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο στο τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas χθες Πέμπτη.

Κόκκινη ειδοποίηση είναι πρακτικά το αίτημα των αρχών μιας χώρας προς αυτές άλλων κρατών να εντοπίσουν και να συλλάβουν κάποιο πρόσωπο ενόψει της έκδοσής του, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η διεθνής αστυνομική υπηρεσία ως τώρα διστάζει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Ισημερινού στην υπόθεση του Κορέα. Ο αριστερός πρώην πρόεδρος καταγγέλλει πως υφίσταται πολιτικό διωγμό.

Η δικαιοσύνη διέταξε προχθές Τετάρτη τη σύλληψη του Κορέα και άλλων 17 προσώπων που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε δίκτυο διαφθοράς.

Ο 57χρονος Κορέα, ο οποίος ζει μόνιμα στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, από το 2017, είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του Ισημερινού τον Φεβρουάριο.

Αλλά δικαστήριο επικύρωσε την ποινή κάθειρξης σε βάρος του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, γεγονός που σημαίνει πως ο πρώην πρόεδρος (2007-2017) στερείται πλέον ισοβίως το δικαίωμα να εκλεγεί σε οποιοδήποτε αξίωμα.

Ο Κορέα υπήρξε πολιτικός μέντορας του σημερινού προέδρου Λενίν Μορένο, άλλοτε αντιπροέδρου του, ο οποίος όμως διαχώρισε τη θέση του από τον προκάτοχό του κι έκανε απότομη στροφή προς τα δεξιά αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2017.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook