Το σχέδιο είχε «παγώσει» λόγω πανδημίας

Το σχέδιο της εξίσωσης  των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, το οποίο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας ενεργοποιεί και πάλι  το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας προθεσμία έως τις 5 Οκτωβρίου στους ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να παραδώσουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες το περιορισμένο διάστημα των 10 ημερών συνδέεται με το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας και οι εκτιμητές έχουν σχεδόν έτοιμες τις εισηγήσεις.

Μετά την παράδοση των προτάσεων οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις εκτιμήσεις και θα προχωρήσουν στην αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την επικράτεια εντάσσοντας ταυτόχρονα  στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περί τις 3.000 περιοχές.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης  θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η συμφωνημένη περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ζώνης αξίας σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με μια προγραμματισμένη προθεσμία στα μέσα του 2021.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ισχύσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά, ενώ αποφεύγει να σχολιάσει την πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Μεσοσταθμική μείωση 8%-10% στον ΕΝΦΙΑ σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φθάσουν στο 20%, σε άλλες θα κινηθούν στα επίπεδα 10%-12% και σε άλλες θα είναι χαμηλότερες από 5% έως 8%.  Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης καθώς και σε πολλές από τις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%. Πάντως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίσει και δεν θα αντισταθμίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της εφορίας και των εμπορικών παραμένει μεγάλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook