Οι σχολικές μονάδες είναι 156 και οι καθαρίστριες συνολικά 106

Μεγάλες ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων υπάρχει στα Χανιά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Βαρδάκης, στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρδάκης, τόνισε ότι οι σχολικές μονάδες είναι 156 ενώ ο δήμος Χανίων έχει 32 καθαρίστριες αορίσου χρόνου και 74 ορισμένου, που είναι στο σύνολο 106. 

Μάλιστα ο κ. Ρίζος καυτηρίασε το γεγονός, ότι εκπαιδευτικοί καλούνται να βοηθήσουν στην καθαριότητα αφού δεν επαρκεί το προσωπικό. 

Ο κ. Βαρδάκης, παράλληλα ανέφερε ότι για το θέμα ο δήμος Χανίων, έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να καλυφθούν τα κενά. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη καθυστερήση στην επικοινωνία με το υπουργείο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγωνιστική συσπείρωση γονέων, κοινοποίησε στα μέσα ανακοίνωση σχετικά με το πρόβλημα στην καθαριότητα των σχολείων.

Αναλυτικά το κείμενο

"Δύο μόλις εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων και τα προβλήματα με την καθαριότητα των σχολείων έχουν αρχίσει να φαίνονται με τραγικό τρόπο. Οι περικοπές στο προσωπικό που έχει επιβάλει το υπουργείο εσωτερικών και διαχειρίζεται ο δήμος Χανίων έχουν οδηγήσει σε καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών μας. Πριν ανοίξουν τα σχολεία σε πολλά σχολεία του δήμου Χανίων αυτοί που επωμίστηκαν την καθαριότητα των σχολείων ήταν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανέλαβαν να καθαρίσουν οι ίδιοι το σχολείο τους. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι ανέφικτο αλλά και επικίνδυνο. Τα προβλήματα έχουν   αρχίσει να συσσωρεύονται. Ο δήμος Χανίων επιχειρεί να καλήψει τα κενά που εμφανίζονται μεταφέροντας τις καθαρίστριες σε άλλα σχολεία. Έτσι τα παιδιά μας καλούνται να πάνε σε σχολεία στα οποία η καθαριότητα είναι πλημμελής.

 Στο 1ο και 4ο νηπιαγωγείο Μουρνιών, δύο νηπιαγωγεία που συστεγάζονται σ' ένα σχετικά μικρό χώρο , για τον αριθμό των μικρών παιδιών που φιλοξενεί, τις τελευταίες ημέρες οι νηπιαγωγοί καλούνται να έχουν την επιμέλεια της καθαριότητας του χώρου μέχρι τις 14:00, για  5,5 ώρες ,εφόσον η πρωινή καθαρίστρια των νηπιαγωγείων στάλθηκε ως αντικαταστάτρια καθαρίστριας που νόσησε  σε άλλο σχολείο. Η μόνη καθαρίστρια που φροντίζει πλέον για την καθαριότητα  του σχολείου ξεκινάει να εργάζεται στις 2μ.μ. στην απογευματινή βάρδια. Οι νηπιαγωγοί είναι αδύνατο να φροντίσουν  για την επιμελή  καθαριότητα των χώρων του σχολείου . Άμεσα πρέπει να βρεθεί καθαρίστρια για να αντικαταστήσει τις απουσίες της καθαρίστριας του σχολείου προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό.  Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στο 8ο -20ο Νηπιαγωγείο και στο 30ο-31ο τα οποία έχει καθαρίστρια μόνο για την απογευματινή βάρδια.

Είναι απαράδεκτο εν μέσω πανδημίας να συμβαίνει αυτό. Η κυβέρνηση έχουν να δαπανήσουν για τη αγορά πανάκριβων εξοπλιστικών συστημάτων, έχουν για να ενισχύουν τους καναλάρχες, έχει για να σπαταλά εκατομμύρια σε κάθε είδους κολλητό επιχειρηματία για να παραγγείλει εντελώς άχρηστες μάσκες, αλλά δεν έχει όταν πρόκειται να προστατέψει την υγεία των παιδιών μας. Από το δήμο Χανίων λείπουν τουλάχιστον 140 καθαρίστριες.

Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών και την άμεση μονιμοποίησή τους".