Η υπόθεση που είχε σοκάρει τη χανιώτικη κοινωνία πριν από ενάμιση χρόνο

Ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έκρινε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου τον δράστη της δολοφονίας του Κώστα Κατσουλάκη στα Χανιά στις 12 Μαΐου 2019.

Το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 3 χρόνια για τα πλημμελήματα και 1500€ χρηματική ποινή.

Η δίκη ξεκίνησε με τους μάρτυρες κατηγορίας. Ένας από τους αστυνομικούς της άμεσης δράσης που βρέθηκαν στο σημείο αμέσως μετά το συμβάν, ανέφερε ότι όταν έφτασε στον τόπο του εγκλήματος ο κατηγορούμενος ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και υπέδειξε στους αστυνομικους που είχε πετάξει το αυτοσχέδιο όπλο με το οποίο αφαίρεσε τη ζωή του 43χρονου.

Παράλληλα, η υπάλληλος που εργαζόταν στο μαγαζί τη στιγμή του συμβάντος, ανέφερε ότι ο κατηγορουμενος μπήκε ξαφνικά στο μαγαζί και άρχιζε να φωνάζει. Πάνω στην ένταση εμφάνισε το όπλο, προσπάθησε να πυροβολήσει τον 43χρονο και την πρώτη φορά δεν τα κατάφερε. Στη συνέχεια άρχισε κυνηγάει το θύμα, το οποίο προσπάθησε να βγει έξω ενώ στο κατάστημα βρισκόταν εκεινη τη στιγμή μια κυρία με ένα παιδάκι 4 ετών.

Ο 60χρονος κατηγορούμενος μάλιστα είπε κάποια στιγμή στο θύμα ότι αθέτησε τον όρκο του και στη συνέχεια τον πυροβόλησε από μικρή απόσταση, ενώ είχε γυρισμένη την πλάτη. 

“Το θύμα δεχόταν απειλές από τον κατηγορούμενο”

Συγγενικό πρόσωπο του θύματος τόνισε ότι ο κατηγορούμενος είχε γενικότερα παραβατική συμπεριφορά κάνοντας κατά καιρούς διολοφθορές και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στο χωριό. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το θύμα, του είχε εκμυστηρευτεί πως είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του από τον κατηγορούμενο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δίκη παρευρέθηκε και ο δημαρχος Πλατάνια, ωστόσο δεν κατέθεσε καθως το αίτημα απερρίφθη από την έδρα. 

Η απολογία του κατηρουμένου

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι είχε αγοράσει το αυτοσχέδιο όπλο καθώς του είχε αφαιρεθεί η άδεια οπλοφορίας λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Ως προς τους λόγους που όπλισαν το χέρι του και πυροβόλησε τον άτυχο άνδρα, ο κατηγορουμενος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι εκείνη την ημέρα θόλωσε το μυαλό του. 

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο κατηγορούμενος ήταν  σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όταν τέλεσε τη συγκεκριμένη πράξη χωρις να βρίσκεται σε βρασμό ψυχικής ορμής. Επιπλέον, ο εισαγγελεας ανέφερε, ότι το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε ενώ ο κατηγορούμενος  κυνήγησε το θύμα, επιμένοντας στον εγκληματικό του σκοπό και τον πυροβόλησε πισώπλατα από ενάμιση μέτρο με το μονόκανο όπλο το οποίο προκάλεσε κακώσεις στο θύμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την ημέρα που έγινε το περιστατικό δεν υπήρξε διατάραξη συνείδησης ενώ ο κατηγορούμενος έφερε το όπλο παράνομα. Μάλιστα στην οικεία του βρέθηκε άλλο ένα όπλο αυτοσχέδιο, ένα τρίκανο, ενώ ανευρέθησαν φυσίγγια τόσο στο αυτοκίνητό του όσο και στο σπίτι. Τέλος, ανέφερε ότι δεν κρίνεται βάσιμος ο μειωμένος καταλογισμός και πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου, με ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικό.

Ο αδερφός του άτυχου Κώστα Κατσουλάκη, σχετικά με την ποινή που επεβλήθη στον κατηγορούμενο, ανέφερε ότι η οικογένεια είναι δικαιωμένη με την απόφαση “ο αδερφός μου δε γυρίζει πίσω όμως. Ελπίζουμε στο εφετείο να παραμείνει ίδια η ποινή”.

Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι η ποινή δεν μπορούσε να είναι αυστηρότερη και η οικογένεια ήταν ενήμερη για αυτό. “Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι είναι ικανοποιημένη η οικογένεια με το αποτέλεσμα εντός εισαγωγικών, καθώς έχουν χάσει τον άνθρωπο τους”. 

Ο Ευτύχης Μαυρογένης, συνήγορος κατηγορίας, δήλωσε ότι όσα κατέθεσε  ένας εκ των μαρτύρων κατηγορίας, είναι το πιο σημαντικό. “Ένας μάρτυρας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος ήταν ο χειρότερος του χωριού και σκότωσε τον καλύτερο του χωριού, τον Κώστα Κατσουλάκη για να εκδικηθεί το χωριό που τον είχε στο περιθώριο. Αυτός ο άνθρωπος δε ζήτησε ούτε μία συγνώμη ενώ δεν βρέθηκε ουδείς να τον στηρίξει στο δικαστήριο”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook