Νωρίς το μεσημέρι αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις

Στην ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, έφτασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και Έλληνες και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο επισκέφθηκαν την Βάση στο Μαράθι όπου είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε ταχύπλοα CCM και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα ταχύπλοα (Combat Craft Medium) τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξη τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) και επί του πλοίου τους ανέμενε άγημα απόδοσης τιμών.

Νωρίτερα τους κ. Μητσοτάκη και Pompeo υποδέχθηκαν εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή.  Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.

Αμέσως μετά θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ενώ στις 13.15 ο Αμερικανός Υπ.Εξ. με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού. Στις 17.00, το απόγευμα θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται από διπλωματικές πηγές ιδιαίτερου συμβολισμού καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα μήνυμα προς την Άγκυρα για κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Επίσης, η παρουσία του στη βάση της Σούδας κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά, σηματοδοτεί τα σχέδια των ΗΠΑ, για ενίσχυση του ρόλου της βάσης της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook