Το μήνυμα του Αμερικανού Υπ.Εξ και του Έλληνα Πρωθυπουργού από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην 115 Π.Μ.

Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, ανέφεραν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στις ανακοινώσεις που έκαναν  μετά τη διευρυμένη κλειστή συνάντηση των αντιπροσωπειών των δυο χωρών νωρίτερα στην 115 Π.Μ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο απόγειό τους και ανακοίνωσε ότι το USS Hershel “Woody” Williams θα έχει έδρα τη Σούδα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία. «Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ανακοίνωσε την επέκταση της παρουσίας τους στη χώρα μας.

«Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας. Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο.

«Πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την ευημερία της περιοχής» πρόσθεσε και κατέληξε «είστε ένα φως στην περιοχή και καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών»

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» 

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Η Ανατολική Μεσόγειος το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας 

«Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ευαίσθητη περιοχή η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του. «Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η ‘Αγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας, τόνισε ο πρωθυπουργός

«Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι ο κ. Πομπέο «κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a-priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμένει η σταθερή πυξίδα για όλους». «Άλλωστε γνωρίζει και ο ίδιος την ετοιμότητά μας, τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας». 

Η επίσκεψη Πομπέο σφυρηλάτησε ένα ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνεργασία των δύο χωρών.

«Αξιότιμε υπουργέ των Εξωτερικών, αγαπητέ φίλε Μάικ η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε ένα ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, δρομολογώντας νέες προοπτικές για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών» είπε και προσέθεσε: 

«Είμαι σίγουρος ότι και εσύ αντλείς από την Κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα μεγάλα ιδανικά που έκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα. Την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη. Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, μια επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την αμερικανική επανάσταση και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα κοινό απολογισμό όσων έγιναν αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί και αυτά είναι πολλά».

Μ. Πομπέο: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή»

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, εκφράζοντας παράλληλα και την στήριξή του στην χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Πομπέο -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου “USS Hershel «Woody» Williams” στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.

Δείτε τις ανακοινώσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Πομπέο

Στη συνάντηση εκτός από τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Από την πλευρά των ΗΠΑ συμμετείχαν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Μπομπέο.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Πομπέο και ο κ. Μητσοτάκης συνοδεία, Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματούχων, είχαν επισκεφθεί νωρίτερα τη στρατιωτική βάση της Σούδας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού Υπ. Εξ. στα Χανιά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook