Εννέα ισλαμιστές ακτιβιστές ανακοίνωσαν χθες στην ιστοσελίδα τους ότι πρόκειται να δημιουργήσουν το πρώτο πολιτικό κόμμα στη Σαουδική Αραβία, αψηφώντας τις ισχύουσες απαγορεύσεις στο υπερσυνητηριτικό πλούσιο αυτό κράτος.

Οι εννέα ονόμασαν το κίνημά τους «Κόμμα του Ισλαμικού Εθνους» και απέστειλαν επιστολή στον βασιλιά Αμπντάλα, ζητώντας του να το αναγνωρίσει, προσθέτουν στην ιστοσελίδα τους (www.islamicommaparty.com).

«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε ότι ο ισλαμικός κόσμος βιώνει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και ζητά ενίσχυση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που το Ισλάμ εγκρίνει (…). Ήρθε λοιπόν τώρα η ώρα το βασίλειο να ακολουθήσει αυτό το κίνημα και να συμβάλει σ\’ αυτό» γράφουν στην επιστολή τους προς τον Σαουδάραβα μονάρχη.
Οι εννέα – δικηγόροι, επιχειρηματίες, καθηγητές και πολιτικοί ακτιβιστές-, διευκρινίζουν ότι το κόμμα τους στοχεύει στο «να συνεισφέρει ώστε να συνεχιστεί το ειρηνικό κίνημα των μεταρρυθμίσεων, που όλος ο κόσμος αναμένει».
Η ομάδα των εννέα πιστεύει «στην ενότητα του ισλαμικού έθνους και στην ανάγκη να ενωθεί και να ενισχυθεί η ενσωμάτωση μεταξύ λαών και κρατών και ειδικότερα στις χώρες του Κόλπου και της Αραβικής Χερσονήσου αλλά γενικότερα και σε όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο».

Σε όλη την ιστορία της η Σαουδική Αραβία έχει κάνει εκλογές μόνο μία φορά, το 2005, για να αλλάξει τα μισά από τα συνολικά 178 μέλη των δημοτικών συμβουλίων, ενώ οι άλλοι μισοί διορίστηκαν από την εξουσία.

Το βασίλειο δεν έχει κοινοβούλιο, αλλά συμβουλευτικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται και ασχολούνται με τη χάραξη πολιτικής, με τους νόμους κ.λπ.


ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook