Τα… μαζεύει ο Αμερικανός προεδρος μετά τον χαμό που προκάλεσε η άρνησή του να καταδικάσει τους Proud Boys – Ποια είναι η ομάδα μίσους που… ενθουσιάστηκε με τις δηλώσεις Τραμπ

«Φωτιά» προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ η άρνηση του Αμερικανού προέδρου στο πρώτο προεκλογικό debate απέναντι στον Τζο Μπάιντεν να καταδικάσει τους Proud Boys, μια ακροδεξιά ομάδα που τάσσεται κατά των μεταναστών και έχει στο ιστορικό της πολλά περιστατικά βίας εις βάρος αριστερών διαδηλωτών σε «οδομαχίες».

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αμφιλεγόμενη τοποθέτησή του στο debate για την ακραία ομάδα, την οποία κάλεσε να «παραμείνει έτοιμη», ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν ξέρει» ποιοι είναι οι Proud Boys και τους παρότρυνε να αφήσουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

Η αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του Τραμπ

Κληθείς να καταδικάσει τους Proud Boys στην χθεσινή τηλεμαχία, ο Τραμπ απέφυγε να το κάνει και κάλεσε τα μέλη της «να υποχωρήσουν και να είναι έτοιμα», εγείροντας ανησυχίες ότι τους ενθαρρύνει να δράσουν ως ανεξάρτητοι επιτηρητές των εκλογών.

Οι Proud Boys είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016 στη Νέα Υόρκη, με μέλη αποκλειστικά άνδρες, που αυτοχαρακτηρίζονται «Δυτικοί Σοβινιστές». Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Southern Poverty Law Center τους έχει κατατάξει στις «Ομάδες Μίσους». Μέλη της οργάνωσης, δεν άργησαν να υιοθετήσουν την προτροπή του Τραμπ και να προσθέσουν τη φράση τους στο λογότυπό τους, αναρτώντας σχετικές εικόνες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τα Proud Boys να είναι έτοιμα επειδή κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τους Antifa… Ε, λοιπόν, κύριε πρόεδρε, είμαστε έτοιμοι», έγραψε στον ιστότοπο Parler ο Τζο Μπιγκς, ένας από τους ηγέτες της ομάδας.

Σύμφωνα με το newsweek, η φράση που είπε ο Τραμπ στο debate («Stand Back Stand By») έχει ήδη μετατραπεί σε σλόγκαν για την  ομάδα, που τυπώνει μέχρι και μπλουζάκια με τη φράση «Είμαστε σε αναμονή».

«Αν τάσσεστε υπέρ (του προέδρου Τραμπ) τότε είστε υπέρ των υπερασπιστών της λευκής ανωτερότητας. Είναι τόσο απλό», σχολίασε η αθλήτρια Μέγκαν Ράπινο, η οποία αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ.

«Άλλο ήθελε να πει»

Ο γιος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, μιλώντας μετά το ντιμπέιτ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, υποστήριξε πάντως ότι ο πατέρας του «άλλο ήθελε να πει» όταν απευθυνόταν στην ομάδα Proud Boys. «Είπε, υποχωρήστε, έκανε σαρδάμ, μετά χαράς καταδικάζει» την ακροδεξιά, διαβεβαίωσε.

Ο Τιμ Σκοτ, ο μοναδικός μαύρος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, εκτίμησε επίσης ότι ο πρόεδρος απλώς δεν εκφράστηκε σωστά, αλλά θα πρέπει να «διορθώσει» τη δήλωσή του. «Αν δεν την διορθώσει θα θεωρήσω ότι δεν μπερδεύτηκε η γλώσσα του», υπογράμμισε.

Η Αλίσα Φάρα, η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος «καταδικάζει πλήρως τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής», υπενθυμίζοντας ότι ο Τραμπ έχει «εγγόνια Εβραίους». Η κόρη του Ιβάνκα, που είναι μητέρα τριών παιδιών, ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό για να παντρευτεί τον Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Τραμπ «δεν χρειάζεται τέτοιου είδους ακτιβιστές», πρόσθεσε η Φάρα στο Fox News.

«Δεν τους ξέρω»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε εχθές τους ακροδεξιούς ακτιβιστές, για τους οποίους έκανε μια αμφιλεγόμενη δήλωση κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, «να αφήσουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της». «Δεν ξέρω ποιοι είναι οι Proud Boys», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην εθνικιστική, ακροδεξιά ομάδα την οποία νωρίτερα σήμερα κάλεσε «να είναι έτοιμη». «Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να αποσυρθούν και να αφήσουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ώρες αφότου αρνήθηκε να καταδικάσει τη δράση των υπέρμαχων της λευκής φυλής.

Ένα debate σκέτος… εφιάλτης

Εάν δεν είχατε ήδη πέσει για ύπνο ώστε να σας πούμε ότι είδατε έναν εφιάλτη, τότε μπορούμε να σας πούμε ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον τραγέλαφο που ονομάστηκε «προεδρικό debate».

«Αυτή είναι η αμερικανική ηγεσία. Ο παγκόσμιος φάρος της Δημοκρατίας μοιάζει με αστείο. Με μια κακοφωνία. Αυτοκαταστροφή. Από την Μόσχα έως την Τεχεράνη, οι ξένες πρωτεύουσες πρέπει να έχουν βάλει τα γέλια». Το πρώτο, εκ των τριών debates που θα διεξαχθούν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους προέδρους των ΗΠΑ, ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Οι υψηλοί τόνοι και τα βαριά λόγια που ακούστηκαν στο debate Τραμπ-Μπάιντεν δεν άρεσαν στην πλειονοψηφία των Αμερικανών πολιτών.

Στον απόηχο της χαοτικής τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την οργάνωση των προεκλογικών ντιμπέιτ στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει επιπρόσθετα μέτρα, με στόχο να «διατηρηθεί η τάξη» κατά τη διάρκεια των επόμενων τηλεμαχιών. «Το ντιμπέιτ χθες το βράδυ κατέστησε σαφές το γεγονός ότι θα πρέπει να προστεθεί ένα επιπλέον πλαίσιο στη μορφή των επόμενων τηλεμαχιών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο δομημένη συζήτηση», τονίζει σε ένα δελτίο τύπου η ανεξάρτητη επιτροπή.

Μόλις 35 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που διεξάγονται σε κλίμα έντασης, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν αντήλλαξαν ενώπιον εκατομμυρίων Αμερικανών ύβρεις, χλευασμούς και προσωπικές επιθέσεις, χωρίς ο συντονιστής να μπορεί να τους εμποδίσει να διακόπτουν ο ένας τον λόγο του άλλου. Η επιτροπή «σκοπεύει να διασφαλίσει ότι τα επιπρόσθετα εργαλεία για να διατηρηθεί η τάξη θα εφαρμοστούν στις επόμενες τηλεμαχίες», που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 και 22 Οκτωβρίου, επισημαίνεται.

Τραμπ εναντίον Μπάιντεν: Γιατί ήταν το χειρότερο debate στην ιστορία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ

«Ήταν το χειρότερο ντιμπέιτ στην Ιστορία»: Ο τίτλος του αμερικανικού δικτύου CNN αποτυπώνει τον απόηχο της πρώτης προεδρικής τηλεμαχίας στο Κλίβελαντ, με τους δύο μονομάχους -Τραμπ και Μπάιντεν- να εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν και το επίπεδο των πολιτικών ανδρών να… ολισθαίνει επικίνδυνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν επιθετικός και αλαζονικός όπως άλλωστε το συνηθίζει ενώ ο Δημοκρατικός αντίπαλός του κράτησε ήρεμη στάση αλλά κάποιες φορές το στόμα του έσταζε δηλητήριο…

Νικητής του πιο χαοτικού ντιμπέιτ στην ιστορία των ΗΠΑ αναδείχθηκε ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Είναι ενδεικτικό ότι έξι στους δέκα Αμερικανούς που παρακολούθησαν την τηλεμαχία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν θεωρούν πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έκανε την καλύτερη εμφάνιση ενώ μόλις το 28% υποστηρίζει πως ο Τραμπ ήταν καλύτερος.

Σε συνεντεύξεις με τους ψηφοφόρους πριν από το ντιμπέιτ το 56% δήλωσε ότι ανέμενε πως ο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος ενώ μόλις το 43% πίστευε περισσότερο στον Τραμπ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook