Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Ισχυρές πιέσεις -άνω του 3%- δέχεται η Φρανκφούρτη, ενώ πτώση 3,5% καταγράφει το Παρίσι και άνω του 2,80% το Λονδίνο.

Και μόνο το άκουσμα του δημοψηφίσματος -που προκαλεί ρήγμα στην Ευρώπη- ήταν αρκετό να σκορπίσει ρίγη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά εδώ γράφεται ότι η αγορά των εμπορευμάτων καταρρέει λόγω της ανακοίνωσης για το δημοψήφισμα.

Στις 749 μονάδες διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας πτώση 7,34%. Στα 1,49 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, καταγράφει πτώση 13,3%. Πτώση 16,6% για την Eurobank, 14,14% για την Alpha Bank. Πτώση 16% για την Marfin Popular και 12% για τη MIG.

Νωρίτερα, το Τόκιο έχασε 1,7%, ενώ 2,5% υποχώρησε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Στα επίπεδα των 1,36 δολαρίων υποχωρεί το ευρώ…

Oι άγνωστες πτυχές και το ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον της «ελληνικής συμφωνίας» των Ευρωπαίων και οι εξελίξεις από την Αθήνα ταράζουν τους επενδυτές, το πρώτο σχόλιο του αμερικανικού Marketwatch.

Την ίδια ώρα ανεβαίνουν επικίνδυνα και τα spreads.

Μισό τρισ. δολάρια το «άνοιγμα» των Αμερικανών στα cds

JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America και Citigroup αγωνιούν για τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους

Στο μεταξύ οι δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα τρομοκρατούν πλέον και τους τραπεζίτες των ΗΠΑ!

Το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του 2011οι πωλήσεις ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών σε ευρωπαϊκό χρέος από τις αμερικανικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 80,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση πτώχευσης στην Ευρώπη, με την Ελλάδα φυσικά να πρωταγωνιστεί στα σχετικά σενάρια και την Ιταλία να έπεται, οι αμερικανικές τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν κολοσσιαία ποσά ως ασφάλιστρα, κάτι που αυτομάτως θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους εφιάλτες των Αμερικανών ειδικών για το μέλλον του ταλανισμένου από διαδοχικές «φούσκες» (αρχής γενομένης από την Lehman Brothers έως την … χθεσινή MFGlobal), αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών οι εγγυήσεις, δηλαδή τα credit default swaps(CDS) που παρείχαν οι αμερικανικές τράπεζες σε κρατικό, τραπεζικό και εταιρικό χρέος σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία υπολογίζονται περίπου στα 518 δισ. δολάρια!

Με βάση την διεθνή πρακτική σε περίπτωση χρεοκοπίας το cds πληρώνεται στο ακέραιο από τον πωλητή στον αγοραστή του αλλά και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί «κούρεμα»(στην περίπτωσή μας 50%) σε ένα ομόλογο και η διαδικασία χαρακτηρισθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τότε ο πωλητής καλύπτει το υπόλοιπο 50% στον αγοραστή του συμβολαίου.

Βέβαια η ISDA, το επίσημο ρυθμιστικό όργανο για τον καθορισμό των πιστωτικών γεγονότων, διευκρίνισε μόλις χθες πως ΔΕΝ συντρέχουν λόγοι για να πληρωθούν τα cds του ελληνικού χρέους!

Σε κάθε περίπτωση μετά και τις δραματικές τελευταίες εξελίξεις ο κίνδυνος τελικά να κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς CDS αυξάνεται ώρα με την ώρα. Και προκαλεί πονοκεφάλους έως … ημικρανίες στις διοικήσεις των JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America , Citigroup και Goldman Sachs. Αυτές οι 5 τράπεζες ελέγχουν το 97% της αμερικανικής αγοράς CDS και συνολικά η έκθεσή τους στο κρατικό χρέος Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας ήταν 45 δισ. δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου…

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook