Την ώρα που άνθρωποι από τον πολιτικό και μη κόσμο, στέλνουν μηνύματα αγάπης σεβασμού για τα ζώα και τα κατοικίδια, με αφορμή κιόλας την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, συνάνθρωποί μας πιστεύουν πως επειδή σαν είδος έχουμε συνείδηση και αντίληψη, μπορούν αυτόματα και να καθορίζουν την πορεία ζωής ενός άλλου πλάσματος.

Φυσικά αναφέρομαι στο φρικτό περιστατικό που σημειώθηκε τις προάλλες στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου ιδιοκτήτης σκύλου έκοψε τους όρχεις του σκύλου του αφού πρώτα τον κρέμασε, επειδή όπως είπε, έκανε χαρές και δεν του άρεσε.

Για αρχή θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι το περιστατικό είδε μόνο ένας Γερμανός τουρίστας, καθ’ όλη τη διάρκεια των βασανιστηρίων του σκύλου, και παράλληλα να δώσουμε συγχαρητήρια σαν κοινωνία στον κτηνίατρο, για την πολύωρη προσπάθεια και επιτυχία να κρατήσει ζωντανό το δύστυχο ζώο.

Τα ζώα μπορεί να μην λογική, έχουν όμως συναισθήματα και σίγουρα πιο καθαρή συνείδηση από τους ανθρώπους. Από εκείνους που πράττουν βίαια έναντι  συνανθρώπων μας και ζώων και από εκείνους που κλείνουν τα αυτιά τους σε τέτοια περιστατικά, γυρνούν το κεφάλι και σφυρίζουν αδιάφορα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια άσχημα συμβάντα. Μέσα σε μια στιγμή κάποιος από το πουθενά να στερεί από ένα ζώο το δικαίωμα στη ζωή και να μην μετανιώνει για τις πράξεις του. Αλλά ας μην έχουμε και αυταπάτες γιατί μετά το συμβάν ο ‘’κύριος’’ αυτός, τράπηκε σε φυγή για να γλιτώσει το αυτόφωρο. Η μόνη απορία που έχω, είναι πώς θα αντικρύσει ο άνθρωπος αυτός ξανά τα παιδιά και την οικογένειά του και δεν εννοώ μόνο μέσα από τα κάγκελα της φυλακής.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην ξανά επιτρέψουμε σε κανέναν να ξανά βλάψει ζώο. Τόσο στα Χανιά, όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη, παρατηρούνται υψηλά ποσοστά κακοποίησης ζώων. Η Πολιτεία, ο Δήμος, ακόμα και η Περιφέρεια θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων απαράδεκτων επεισοδίων, όπως και οι πολίτες αντίστοιχα να είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ζώων. Ας ελπίσουμε όλοι πως η δικαιοσύνη θα πράξει σωστά και θα τιμωρήσει σκληρά το δίποδο που πλήγωσε με τέτοιο τρόπο το δύστυχο σκύλο.

*Λάμπης Χριστόπουλος, φοιτητής Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος της Ν.Ε ΚΙΝ.ΑΛ Χανίων

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook