Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χανίων Σπυριδακης Γιάννης και Αποστολάκη Νίκη , της ενότητας Ελ.Βενιζελου, συνυπογράφουν υπόμνημα που αφορά την μελέτη ανάπλασης του οικισμού Μουρνιων.

Η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιπαραθέσεις στην περιοχή ενώ έγινε και μια αναφορά στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο που μάλλον όξυνε το κλίμα.

Το συγκεκριμένο υπομνημα που κανει σαφες με επιχειρήματα  την ανάγκη διατήρησης της διπλής κατεύθυνσης στην επαρχιακή οδό Μουρνιων, σκοπό έχει να συμβάλει στην αποκατάσταση  του κλίματος και την διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης της μελέτης και κυρίως της  υλοποίησης του έργου.(κατατέθηκε σήμερα στον δήμο Χανίων με αρ.πρ 52722.).

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

Ανάπλαση Μουρνιών

 Με αφορμή την αναστάτωση  που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία σε σχέση με την ανάπλαση του οικισμού Μουρνιών, αναφέρουμε  ξεκάθαρα  τα εξής:

Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση εγκρίθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ύστερα από ενέργειες και πιέσεις μεμονωμένων προσώπων και  θεσμικών φορέων της περιοχής  (Τοπική κοινότητα, Ενορία, Μινώταυρος, Πολιτιστικός σύλλογος, κάτοικοι και καταστηματάρχες) και υιοθετήθηκε από την νέα δημοτική αρχή αφού έγινε  σαφές ότι έργο ουσίας έχει να γίνει στην περιοχή μας από την εποχή του Καποδιστριακού  Δήμου.

Ως εκλεγμένοι και γνωστές της καθημερινότητας της περιοχής αναφέρουμε ότι:

  • Η ανάπλαση πρέπει να  τυγχάνει της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας και να υπηρετεί τις ανάγκες της.
  • Η  σημαντικότερη παρέμβαση πρέπει να αφορά την εύρεση χωρών στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους  και τους επισκέπτες. Ακολούθως θα είναι εφικτή η εκ περιτροπής ή η απαγόρευση της στάθμευσης, επί των πλατειών και του κεντρικού δρόμου και εφαρμόσιμη με την ανάλογη αστυνόμευση.
  • Οι  παραπάνω πρόνοιες  εξασφαλίζουν την διατήρηση της διπλής κατεύθυνσης επί της οδού Μουρνιών( που είναι χαρακτηρισμένη ως  επαρχιακή οδός) και την ασφαλή διέλευση πεζών, ΙΧ και οχημάτων κοινής ωφέλειας ( ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, απορριμματοφόρα κλπ.) .
  • Η εφαρμογή υλικών που θα επιφέρουν μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων είναι απαραίτητη παράμετρος.
  • Η μελέτη της αναδιαμόρφωσης των πλατειών, των πεζοδρομίων, του φωτισμού, των δενδροφυτεύσεων αποτελούν τις ουσιαστικές παρεμβάσεις  για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
  • Η ύπαρξη επί του κεντρικού δρόμου και σε μικρή  απόσταση, του κοινοτικού καταστήματος, του νηπιαγωγείου,  δικηγορικών γραφείων, του ταχυδρομείου, αρκετών  καταστημάτων εστίασης και εμπορίας , της Εκκλησίας,  του γηπέδου και πολλών κατοικιών , μας επιβάλουν να συνυπολογίσουμε την ανάγκη για ασφαλή και εύκολη διέλευση των κατοίκων και επισκεπτών προς κάθε κατεύθυνση.
  • Η ανάδειξη της ιστορικής οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξασφάλιση τουριστικού οφέλους είναι μια ακόμη κοινή στόχευση και παράγοντας μελέτης.
  • Τέλος η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης είναι για το σημαντικότερο προαπαιτούμενο  αφού οι αναπλάσεις  σκοπό έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επαγγελματιών , όχι την χειροτέρευση ή  αναστάτωση της ή την πολιτική εκμετάλλευση τους από οποιονδήποτε .

Οι παραπάνω θέσεις έχουν τεθεί και καταγράφει με σαφήνεια στα πρακτικά κατά την παρουσίαση της προμελέτης που έγινε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων τον Σεπτέμβριοτου τρέχοντος έτους, παρουσία του μελετητή,των αρμόδιων αλλά και ενδιαφερομένων αντιδημάρχων και ταυτόχρονααποτυπώνουν και απηχούντην άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων και επαγγελματιών του οικισμού Μουρνιών.

Με εκτίμηση

Αποστολάκη Νίκη-Σπυριδάκης Γιάννης

Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χανίων

Ενότητας Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook