Το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου καλείται να αποφασίσει για τη συμμετοχή του Δήμου ως νέο Τακτικό Μέλος  στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης,βρισκόμαστε σε μία περίοδο με ιδιαίτερη σημασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ 2014-2020 και έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Η αγωνία όλων των Αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως των υπαρκτών πολιτικών διαφορών που υπάρχουν, είναι κοινή, τόσο για την πορεία της χώρας όσο και για το θεσμό που υπηρετούμε. Βασικός μας στόχος παραμένει το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της Ανασυγκρότησης της χώρας.

Για να μην χάσουμε την ευκαιρία ανάπτυξης εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, ότι έχουμε αντιμετωπίσει σε όλες τις προηγούμενες, θα πρέπει, αυτή τη φορά, να προετοιμαστούμε εγκαίρως.

Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πολύ διαφορετικό στη φιλοσοφία του. Εμπεριέχει πολλές απαιτήσεις και δίνει έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης», της απασχόλησης, σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα και σε ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης.

O Δήμος μας πρέπει να «τρέξει», ώστε να αποκτήσει προβάδισμα και να έχει ένα σαφές πλεονέκτημα στη διεκδίκηση των παρεμβάσεων που έχουμε ήδη δρομολογήσει, αλλά και να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο προς όφελος των συμπολιτών μας.

Το μοντέλο των διαδημοτικών συνεργασιών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός πολλαπλασιαστής ισχύος στην προσπάθειά μας να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στις διεκδικήσεις μας και χρησιμότεροι στις τοπικές κοινωνίες.

Η διαδημοτική συνεργασία, εμπλέκει έναν αριθμό τοπικών αρχών που ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη.

Έχοντας υπόψη τους σκοπούς, τους στόχους και το καταστατικό του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη, προτείνουμε να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις και να γίνει και ο Δήμος Αποκορώνου μέλος.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Αποκορώνου,Χαράλαμπος Κουκιανάκης ,ανέφερε:

“Θεωρώ ότι τα οφέλη για τον Δήμο μας από τη συμμετοχή του στο Διαδημοτικό Δίκτυο Πόλεων «Δ.Ε.Π.ΑΝ.» στο οποίο είναι ήδη μέλη πάνω από 60 Δήμοι από όλη την Ελλάδα, θα είναι πολλά, και κυρίως για τους κάτωθι λόγους:

Ο Δήμος λαμβάνει προσωπική καθοδήγηση για το πώς χτίζει την δική του Στρατηγική Ανάπτυξης.
Αποκτά την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του σε επιστημονικό προσωπικό για την υλοποίηση έργων και δράσεων.
Ανακαλύπτει νέες καλές πρακτικές και διευρύνει τις συνεργασίες του με άλλους Τοπικούς Φορείς ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες καθιερώνοντας έναν ισχυρό δεσμό με τα υπόλοιπα Μέλη του Δικτύου.
Είναι διαρκώς ενημερωμένος για προσκλήσεις που ανοίγουν καθώς και για άλλες ευκαιρίες εργαλείων χρηματοδότησης.
Αποκτά πρόσβαση σε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία πληροφορικής και αξιοποιεί την χρήση των νέων τεχνολογιών.
Επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας όσον αφορά τη διαχείριση των πόρων και υλοποίηση έργων.
Επηρεάζει την πολιτική για την Βιώσιμη Ανάπτυξη σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή έργα βιώνοντας νέες εμπειρίες στον τρόπο διοίκησης.
Λαμβάνει μηνιαίες ηλεκτρονικές εκθέσεις με παραδείγματα καλών πρακτικών από όλη την Ευρώπη.
Προωθεί τις δράσεις και το έργο του Δήμου μέσα από το περιοδικό μας CON.AGAZINE, το website CCNEWS και το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου CITY CONNECT FORUM.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook