Τι συζητήθηκε παρουσία του δημάρχου Χανίων, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και των μελών της “Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι”

Τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης, μέλη από την “Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι” και μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή συζήτησαν για την διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα των μνημείων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας ενώ ο Δήμαρχος Χανίων, τόνισε ότι η πρόταση του δήμου είναι στον Λόφο Καστέλι να στεγαστεί η δημοτική βιβλιοθήκη ενώ στο κτίριο της Τζανακάκη η εφηβική και παιδική βιβλιοθήκη. Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Νίκος Καλογερής, ανέφερε ότι θα στηρίξει το έργο του δήμου ώστε τα κτίρια να αξιοποιηθούν κατάλληλα. 

«Συζητήσαμε και από κοινού θα δούμε πώς μπορεί η διαδικασία που προωθείται να καταλήξει ώστε τα κτίρια να παραμείνουν σε δημόσια χρήση. Αυτό που τόνισα είναι ότι όλες οι κινήσεις γίνονται με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του πολυτεχνείου, γίνονται με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και στους θεσμούς την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν προτάσεις τις οποίες μπορούμε να στηρίξουμε και να καταφέρουμε κάτι σημαντικό. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά για το κτίριο της Τζανακάκη, θεωρούμε ότι η σωστή απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την απόκτηση του κτιρίου, για τη χρήση βιβλιοθήκης θα συνεχιστεί και εκεί θα στεγαστεί η παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη που σε συνδυασμό με την ανάπλαση του κήπου αλλά και τις άλλες αλλαγές στην περιοχή θα αποτελέσει σημείο προορισμού για τα παιδιά και τις οικογένειες περισσότερο λειτουργικό και εύκολα προσεγγίσιμο και την ίδια στιγμή ενώ δεν τίθεται σε σύγκρουση με τον σχεδιασμό αυτό ο οποίος προχωράει κανονικά, να δημιουργηθεί η βιβλιοθήκη στον Λόφο Καστέλι που θα στεγάσει το πολύ μεγάλο υλικό το οποίο αδυνατεί να στεγαστεί σε κάποιο άλλο δημόσιο κτίριο. Δε μπήκε η συζήτηση να καταλήξουμε σε κοινή πρόταση, ακούστηκαν οι προτάσεις των συμμετεχόντων από εκεί και πέρα η πρόταση της δημοτικής αρχής που θα συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι για τη δημοτική βιβλιοθήκη». 

Αναφορικά με την προσφυγή του δήμου στ ΣτΕ για το Λόφο Καστέλι, ο δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι  «Η σύμβαση αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ είπαμε στη συζήτηση που κάναμε ότι θα μελετήσουμε τα χρονικά περιθώρια χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα στο πολυτεχνείο και στη βιωσιμότητα του».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι πρέπει σαν φορείς να «βρούμε πώς θα αξιοποιηθούν τα κτίρια». 

«Σήμερα κάναμε μία συνάντηση σε συνέχεια της χθεσινής, ο δήμος Χανίων είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο για τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου, δεδομένου ότι  είναι στην καρδιά της παλιάς πόλης. Φάνηκε άλλη μία φορά ότι όχι μόνο οι φορείς αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν συμφωνεί με την ξενοδοχοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής. Από την άλλη πλευρά εμείς σαν φορείς δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο στο ότι δεν είμαστε υπερ της ξενοδοχοποιήσης αλλά πρέπει να βρούμε τι θα κάνουμε έτσι ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η περιοχή αυτή. Ο δήμαρχος έκανε μία πρόταση λοιπόν, μπορεί να προκύψουν και άλλες προτάσεις όμως η πρόταση του για μένα είναι ολοκληρωμένη δεδομένου ότι μπορεί να βρει τα κονδύλια και να την προχωρήσει. Εμείς σαν Αντιπεριφέρεια θα στηρίξουμε την πρόταση που θα βγει μέσα από την διαδικασία διαβούλευσης , εγώ θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε δίπλα μας και το Πολυτεχνείο».

Ο Κώστας Σταυρουλάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι και πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Χανίων, δήλωσε τα εξής: 

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την σημερινή συνάντηση διότι διαπιστώσαμε ότι εκτός από το πάνδημο ενδιαφέρον του νομού για τη μη ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι, παρουσιάζεται και η Αντιπεριφέρεια και ο δήμος Χανίων, με την ίδια διάθεση και με προτάσεις μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία. Εμείς σαν Πρωτοβουλία δεν μπαίνουμε μπροστά ακριβώς στο τι πρέπει να γίνει εμείς θέλουμε να μη γίνει η ξενοδοχοποίηση εφόσον διαφωνεί η πλειοψηφία των δημοτών μας». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα τα μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι, συζήτησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ενώ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα γίνει ανοιχτή συνέλευση φορέων και πολιτών στο πάρκο ειρήνης και φιλίας των λαών σχετικά με το θέμα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook