Τα τελευταία δύο χρόνια ο σύλλογος δραστηριοποιείται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος 

Από εκλογική διαδικασία κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου “Ακαπνίστας” η οποία  συνήλθε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στον Πολυχώρο Λεκτόριο στα Χανιά και μετά από ψηφοφορία εκλέχθηκαν ομόφωνα και κατέλαβαν τα αξιώματά τους ως παρακάτω οι:

1) Η Νταμπάκη Αικατερίνη του Ιωσήφ εκλέχθηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
2) Ο Κοτζαμπασάκης Δημήτριος του Εμμανουήλ εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
3) Ο Παπαντωνάκης Στυλιανός του Γεωργίου Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και συνεχίζει ως υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων και διαχειριστής του δικτυακού τόπου
4) Η Γαροφαλάκη Σοφία του Αντωνίου εκλέχθηκε Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου
5) Η Ιωάννα Ξύδη του Νικολάου ως απλό μέλος

Ο σύλλογος «Ακαπνίστας» με έδρα τα Χανιά στοχεύει:

α) στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος,
β) στην ενημέρωση των μη καπνιζόντων για τα δικαιώματά τους στον καθαρό αέρα, και 
γ) στην δραστηριοποίηση όλων για την, κατά προτεραιότητα, προστασία από το παθητικό κάπνισμα των πλέον ευάλωτων ομάδων (ανήλικοι, αλλεργικοί, καρδιοπαθείς, έγκυες, ασθματικοί κλπ.).

Στα δύο (2) χρόνια δράσης του, μεταξύ άλλων:

• Δημιούργησε την καμπάνια Καπνίζω αλλά Σέβομαι με Βίντεο (και ραδιοφωνικά σποτάκια) για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αποτσίγαρα για βρέφη και νήπια στις παιδικές χαρές (προβλήθηκαν με άδεια του ΕΣΡ πανελλαδικά).
• Διοργάνωσε το Γοπα project (σε 1,5 ώρα συγκεντρώθηκαν 6.000 αποτσίγαρα από 16 εθελοντές, τα οποία κατατέθηκαν στις 15 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων) και πραγματοποίησε δημόσια παρέμβαση για τη μη σήμανση της απαγόρευσης καπνίσματος στις παιδικές χαρές του Δήμου Χανίων.
• Διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Οι κίνδυνοι από την νικοτίνη μέσα στο σπίτι μας»  καθώς και σχετικό βίντεο.
• Πραγματοποίησε Παρουσιάσεις σε σχολεία με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω» (συμπληρωματικά προς τις δράσειςτου SmokeFreeGreece) και προκήρυξη σχολικού διαγωνισμού με θέμα «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» (με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας).
• Είχε συμμετοχή στην πανελλήνια διαμαρτυρία συλλογικοτήτων για την απροκάλυπτη στήριξη του Υπουργείου Υγείας στους εμπόρους νικοτίνης.
• Διοργάνωσε με επιτυχία τις εκδηλώσεις η Κρήτη Αγαπά τη Ζωή αφιερωμένες στις τέσσερεις πληγές που ταλανίζουν την Κρήτη (Μπαλωθιές, τροχαία, αλκοόλ στα παιδιά, παθητικό κάπνισμα).
• Έστειλε Αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας για επανάληψη των Παρουσιάσεων σε σχολεία με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω» (συμπληρωματικά προς τις δράσεις του SmokeFreeGreece) και του σχολικού διαγωνισμού με θέμα «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα» καθώς διαθέτει και πιστοποιημένη τεχνογνωσία για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
• Έστειλε επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Δημόσιας Υγείας σχετικά με το Ευρωβαρόμετρο για το κάπνισμα.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook