«Αφαίρεσες ζωή; Θα σου αφαιρέσω τη ζωή» είπε ο Παναγιώτης Φύσσας

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης, κράτησε και συνεχίζει να διατηρεί χαμηλό προφίλ τα τελευταία 5,5 χρόνια που κράτησε η δίκη για τη Χρυσή Αυγή.

Λίγο πριν την ανακοίνωση των ποινών που θα καθορίσει το πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής ο Παναγιώτης Φύσσας σπάει τη σιωπή του και δηλώνει στον ΑΝΤ1: «Θα με ικανοποιούσε η θανατική ποινή. Είναι δίκαιο. Αφαίρεσες ζωή; Θα σου αφαιρέσω τη ζωή».

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επιχειρεί να πείσει τους δικαστές να πουν «ναι» σε μια σειρά ελαφρυντικών αλλά και να αντικρούσει την πρόταση της εισαγγελέως, που τους εξαίρεσε από το μοναδικό ελαφρυντικό. Η εισαγγελέας εισηγήθηκε να αναγνωριστεί στο σύνολο των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν συνδέονται με άλλες κακουργηματικές πράξεις τις οποίες διέπραττε η οργάνωση.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου επικαλέστηκε το άρθρο 187 του παλαιότερο ΠΚ παράγραφος 6, σύμφωνα με το οποίο «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Το γεγονός ότι η τοποθέτηση της εισαγγελικής λειτουργού κράτησε λίγα λεπτά, καθώς δεν μίλησε αναλυτικά για κατηγορούμενους και συγκεκριμένα ελαφρυντικά αλλά και η αναφορά της σε εγκλήματα κατά της Πολιτείας από την πλευρά των καταδικασθέντων, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία έκανε λόγο για «τσουβάλιασμα».

Η εισαγγελέας, αρχικά, ζήτησε το επίμαχο ελαφρυντικό μόνο για τους τρεις πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγή Δ. Κουκούτση, Χρ. Αλεξόπουλο και Στ. Μπούκουρας, ωστόσο, στη συνέχεια και μετά την παρατήρηση της υπεράσπισης ότι και άλλοι κατηγορούμενοι έχουν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν την ίδια αντιμετώπιση η εισαγγελέας επανήλθε διευρύνοντας τη λίστα των κατηγορουμένων ενώ, παράλληλα, απέκλεισε την ομάδα των πρώην βουλευτών που καταδικάστηκαν για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Αποτέλεσμα της αναταραχής που προκλήθηκε ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης στις δευτερολογίες τους να αναφερθούν και πάλι αναλυτικά σε όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν για τους εντολείς τους. Στην πράξη αυτό ανέτρεψε τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για την έκδοση ποινών κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook