Επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Μανούσακα, προς τον περιφερειάρχη, για τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης 50 εκ ευρώ της Περιφέρειας Κρήτης

Εκτός του προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, για κεφάλαιο κίνησης στο οποίο προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, μένουν δυο κατηγορίες επιχειρήσεων, αυτή του Λιανικού εμπορίου σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό και των Φαρμακείων.

Το πρόβλημα αυτό επισημαίνει σε επερώτησή του προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Κρήτη Μπροστά, Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς.

Ειδικότερα όπως αναφέρει στην επερωτησή του:

“Κύριε Περιφερειάρχη ,

Από την πρώτη στιγμή επικροτήσαμε και στηρίξαμε, σαν παράταξη, την απόφαση της περιφέρειας να ενισχύσει τις πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης, μια και ήταν και δική μας πρόταση την οποία είχαμε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Σεπτέμβριο , καθώς βλέπαμε ότι μπαίνουμε σε δεύτερο κύκλο περιοριστικών μέτρων και ήταν προβλεπόμενη η συνέχιση της οικονομικής ύφεσης .

Γνωρίζω ότι το παρόν πρόγραμμα ακολουθεί Νομοθετικό και Κανονιστικό Πλαίσιο Υλοποίησης δράσης, παρόλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια κενά και παραλήψεις.

Με ερεύνα που έκανα διεπίστωσα ότι εξαιρούνται κάποια είδη επιχειρήσεων από το πρόγραμμα ενίσχυσης .

Ενδεικτικά, επιχειρήσεις που εξαιρούνται του προγράμματος ενίσχυσης είναι  ο τομέας του λιανικού εμπορίου που ξεκινούν με ΚΑΔ 47.11 και τα Φαρμακεία.

Στην Κρήτη λειτουργούν τέτοιου είδους καταστήματα εντός ξενοδοχειακών μονάδων και εντός αεροδρομίων, όπως και παραπλήσια τουριστικών μονάδων και αεροδρομίων, τα οποία εξαρτώνται απόλυτα από τον τουρισμό και την επιβατική κίνηση . 

Τα καταστήματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο αυτή είτε με πολύ μειωμένους τζίρους, είτε με μηδενικούς, καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων κινήθηκε μειωμένη κοντά στο 70%.

Υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις που κατά την διάρκεια της κρίσης αλλάξαν φορολογική μορφή, χωρίς να αλλάξουν όμως τη δραστηριότητά τους, αλλά στα στοιχεία φαίνονται ως νέες επιχειρήσεις με έναρξη μεταγενέστερη του δευτέρου τριμήνου του 2019, άρα άμεσα αποκλείονται του προγράμματος ενίσχυσης.

Το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει μια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης , αλλά είναι κατά πολύ μικρότερο συγκριτικά με τα ποσά που ανακοίνωσαν άλλες Περιφέρειες της χώρας μας και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επαρκεί για όλους τους δικαιούχους.

Ερωτάστε λοιπόν :

1. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες , αεροδρόμια και παραπλήσια αυτών και οι ΚΑΔ που τους αφορούν εξαιρούνται από τον πίνακα του προγράμματος ενίσχυσης ;

2. Θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχειρήσεις που άλλαξαν φορολογική μορφή μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και αποδεδειγμένα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν με την ίδια δραστηριότητα ;

3. Λόγω του ότι το ποσό των 50 εκατομμυρίων ενδέχεται να μην  να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων , υπάρχει περίπτωση να δοθεί  και δεύτερο πακέτο ενίσχυσης άμεσα , ώστε να καλυφθούν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις;

Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, ΠΕ Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook